Sever pokrýva sneh, no Slovensko má pred sebou ďalšie sneženie. Čaká nás aj MRAZIVÁ noc

Sever pokrýva sneh, no Slovensko má pred sebou ďalšie sneženie. Čaká nás aj MRAZIVÁ noc
Peter Minárik

Sobota sa na Slovensku nesie v oblačnom až zamračenom duchu. Viac oblačnosti a zrážok je na severe, kde sa vo vyšších polohách vyskytuje aj sneženie. To sa však čoskoro dostane aj do nížin.

Z Poľska prúdi nad naše územie veľmi chladný vzduch. Ten sa tu dostal z Ruska a tento bazén chladného vzduchu sa počas noci dostal aj nad naše územie. To pociťujeme na teplotách, ale aj na skupenstve zrážok.

Hranica sneženia na našom území počas noci poklesla na zhruba 500 metrov a snehové zrážky sa tak vyskytujú hneď na niekoľkých miestach severného Slovenska. Zasnežená je prakticky celá Orava, Kysuce, Liptov či Spiš.

na horných Kysuciach, na Makove to aktuálne vyzerá takto zimne, foto: Martin Rešetka
na horných Kysuciach, na Makove to aktuálne vyzerá takto zimne, foto: Martin Rešetka

Aktuálne teploty sa na našom území pohybujú od 0 °C na severe po +8 °C na juhu územia, no pripraviť sa treba na ochladenie, ktoré po západe Slnka dorazí na naše územie.

Nočný mráz čaká takmer celé územie

Pred nami je vôbec najchladnejšia noc z tejto periódy ochladenia. Teploty podvečer začnú od severu klesať a s výnimkou najkrajnejšieho juhozápadu a juhovýchodu bude na celom území mrznúť.

Do rána teploty na Slovensku poklesnú na 0 až -5 °C, no v severných regiónoch a v dolinách či v kotlinách bude ešte chladnejšie.

Mrazivé bude aj nedeľňajšie ráno a teploty budú stúpať len postupne, no práve chladné zajtrajšie ráno bude veľmi nebezpečné.

Ráno príde sneženie a hrozí poľadovica

Ako sme vás informovali v rannom článku, tak do našej oblasti sa chystá frontálny systém. Ten prinesie zrážky, no keďže zrážky dorazia do chladného vzduchu, tak tie budú aj v nižších polohách snehové.

Hranica sneženia by sa mala pohybovať niekde na úrovni 200 metrov. Zajtra ráno tak príde od západu na mnohé miesta sneženie, prípadne dážď so snehom, a to aj do miest a obcí na západe Slovenska.

Keďže sa však za frontom začne nasúvať teplejší vzduch, tak sneženie bude len dočasné. Sneženie tak v nižších polohách zajtra dopoludnia prejde do dažďa.