Sezóna lesných požiarov je tu. Za tri hodiny zhorelo desaťtisíc hektárov lesa

Dominik Cenkner

S nástupom teplého počasia sa začína aj sezóna lesných požiarov. Tá začala tento rok podstatne skôr. V Kanade zhorelo za tri hodiny desaťtisíc hektárov lesa.

Kanada bojuje s lesnými požiarmi. V utorok to bolo obzvlášť nebezpečné v provincii Alberta, kde sa požiar blížil k mestu Fort McMurray. Plameňom stačili tri hodiny na to, aby spálili 10 000 hektárov zelene.

Rok 2023 sa ukázal ako rekordný rok pre lesné požiare v Kanade, kde zhorelo viac ako 18 miliónov hektárov zelených plôch a v jednom momente sa dym dostal dokonca až do Európy. Mnohé nasvedčuje tomu, že aj tohtoročná požiarna sezóna by mohla byť tragická.

Obyvateľom niekoľkých štvrtí v meste Fort McMurray v provincii Alberta bola v utorok nariadená evakuácia v dôsledku požiaru, ktorý sa šíri oblasťou. Evakuácia sa týkala približne 6 600 obyvateľov, ktorí mali opustiť svoje domovy do 16.00 h miestneho času.

 

Sezóna požiarov sa rozbehla naplno

Požiar sa rozšíril na takmer 21 000 hektárov v blízkosti Fort McMurray, informoval v utorok okolo 19. hodiny miestneho času provinčný hasičský zbor. Požiar sa šíril veľmi rýchlo - ešte v ten deň o 16.00 h pokrýval plochu 11 000 hektárov.

S plameňmi bojovalo 70 hasičov, ktorým pomáhalo 14 vrtuľníkov. Kontrola požiaru bola náročná kvôli nárazovému vetru a suchému mulču.

Fort McMurray je miestom jedného z najväčších lesných požiarov v kanadskej histórii. Začiatkom mája 2016 muselo byť v meste a jeho okolí evakuovaných 88 000 ľudí. Požiar vtedy zničil približne pätinu budov v meste.

Na požiare sa pripravujú aj v Európe

Len pred časom sme vás informovali o tom, že na sezónu lesných požiarov sa pripravujú aj krajiny na juhu Európy. Minulý rok s nimi bojovalo najmä Grécko.

Práve táto krajina informovala o zmene boja proti rozsiahlym požiarom. Sezóna požiarov sa v Grécku zvyčajne začína 1. mája, ale tento rok ju úrady ohlásili už v polovici apríla. Vzhľadom na vysoké teploty vzduchu, málo zrážok a silný vietor sa protipožiarne opatrenia začali vykonávať vôbec najskôr. „Bude to veľmi náročná sezóna požiarov, veľmi náročné leto,“ povedal v stredu grécky minister pre klimatické krízy a civilnú obranu, Vasilis Kikilias.

V tomto roku Grécko plánuje zdvojnásobiť počet hasičov v špecializovaných hasičských jednotkách na približne 1 300. Pri hasení požiarov bude čerpať aj zo skúseností Spojených štátov.

„Použitie vody už nie je našou hlavnou zbraňou pri hasení požiarov, ale našimi nástrojmi. K požiarom pristupujeme vedeckejšie, počítame s vlhkosťou (vzduchu), vetrom,“ povedal pre tlačovú agentúru AP hasič Dimitris Priftis.

 

V očakávaní ďalšej náročnej sezóny tak Gréci vsádzajú na výcvik a nové metódy hasenia požiarov. Vlani oheň pohltil 1 750 km2 gréckeho územia. Minulá zima bola najteplejšia v histórii národných meraní, uvádzajú miestne médiá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd