Silné búrky vznikajú na východe. Rýchlo naskakujú jadrá. Hrozia aj nebezpečnejšie prejavy

Peter Minárik

Zatiaľ čo cez stredné Slovensko sa aktuálne presúva zrážkové pole po ranných búrkach, tak na východnom Slovensku začínajú vznikať izolované jadrá ďalších búrok, ktoré môžu byť výraznejšie.

Už v ranných hodinách nás zasiahli pomerne výrazné búrky, ktoré niektorých ľudí aj zobudili. Na Považí udierali veľmi silné blesky, pričom jeden pri Považskej Bystrici dosiahol silu až 190 000 ampérov, čo je asi 6x viac ako je sila priemerného blesku.

Búrky, ktoré ráno vznikli na severozápade sa presunuli nad ďalšie časti stredného Slovenska a aktuálne doznieva len dážď.

 

Medzičasom však na východe dochádza k ďalšej labilizácii vzduchovej hmoty a k ďalšej tvorbe búrok.

Rýchlo naskakujú jadrá

Vzduchová hmota sa na východe doteraz labilizovala a v tejto vzduchovej hmote sa aktuálne začínajú tvoriť jednotlivé búrkové bunky, ktoré pomerne rýchlo naskakujú.

Jedna búrková bunka je pri Kežmarku, druhá pri Margecanoch a najsilnejšia búrková bunka je aktuálne pri oblasti Tokaj.

na východe vznikajú búrky
na východe vznikajú búrky
 

V nadchádzajúcich minútach sa tieto búrkové bunky budú zvýrazňovať, pričom aktuálne známky naznačujú, potenciál, že sa búrky sformujú do multiciel, či prípadných superciel. Vývoj preto pozorne sledujte na radare >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd