Silný vietor spôsobuje škody. V Bratislave dosiahol rýchlosť okolo 80 km/h. Prevrátil nákladné vozidlo

Silný vietor spôsobuje škody. V Bratislave dosiahol rýchlosť okolo 80 km/h. Prevrátil nákladné vozidlo
Dominik Cenkner

Víchrica Jitka už na Slovensku spôsobuje prvé škody. Silný vietor sťažuje jazdu kamiónom, najmä tým, ktoré nie sú naložené tovarom. 

Počasie u nás už od nočných hodín ovplyvňuje okraj rozsiahlej a hlbokej tlakovej níže so stredom nad Pobaltím, ktorá dostala meno Jitka. Na Slovensku to pociťujeme najmä zosilnením vetra. 

Silný vietor trápi najmä naše hory. Na Chopku nárazy atakujú 150 km/h. Blížia sa tam k teda k sile orkánu. 

Veterno je však aj na západe krajiny. Vietor poriadne fúka aj v našom hlavnom meste - Bratislave. 

Podľa údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu dosahuje rýchlosť vetra na bratislavskej Kolibe takmer 30 km/h. V nárazoch je však ešte silnejší. Tu sa hodnoty pohybujú na úrovni okolo 80 km/h.

Vietor spôsobuje prvé škody

Silný vietor zatiaľ spôsobuje problémy najmä vodičom kamiónov, ktorí nie sú naložení nákladom. Pocítil to aj vodič nákladného vozidla na Prístavnom moste v Bratislave. 

V dopoludňajších hodinách ho vietor prevrátil nabok akoby bol z papiera. Našťastie sa to zaobišlo bez vážnejších zranení. 

Polícia informuje, že z dôvodu odstraňovania prevráteného nákladného vozidla s prívesom na diaľnici D1 Prístavný most smer Petržalka je aktuálne blokovaný pravý jazdný pruh, premávka je vedená cez ľavý jazdný pruh s obmedzením. V danom úseku sa tvoria rozsiahle kolóny.

Rovnako tak apeluje na vodičov, najmä nákladnej dopravy, ktorí nie sú plne naložení nákladom, aby z dôvodu silného vetra zvýšili svoju opatrnosť pri prejazde mostami a otvorenými úsekmi na diaľniciach.

zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj
zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj

Veterno bude aj v nasledujúcich hodinách

So silným vetrom treba počítať aj vo štvrtok popoludní a večer. Práve v nasledujúcich hodinách by mal vietor ešte viac nabrať na sile. 

Očakáva sa, že nárazy vetra na západe Slovenska môžu dosiahnuť okolo 90 km/h. V platnosti je preto viacero výstrah a varovaní. 

Tie nevydávame len my alebo Slovenský hydrometeorologický úrad, ale aj ďalšie úrady a inštitúcie. Magistrát hlavného mesta vydal upozornenie pre občanov, aby si v lokalitách so stromami dávali pozor - ide najmä o parky či cintoríny.