Silný vietor v nárazoch cez 100 km/h na západe láme stromy. Pre nepriaznivé počasie meškajú vlaky

Dominik Cenkner

Orkán Pit už od skorých ranných hodín ukazuje svoju silu. V týchto chvíľach už spôsobuje prvé škody a problémy tak na cestách, ako aj na železničných tratiach.

Zatiaľ čo počas včerajšieho dňa bola hlavnou témou kalamita, tak dnes to bude predovšetkým silný vietor. Ten sa síce rozfúkal už včera, kedy bolo veterno na horách a na západnom Slovensku, no v porovnaní s tým, čo nás čaká dnes to bol len slabý odvar. Priamo cez Poľsko, Ukrajinu až nad Balkán sa presúva stred tlakovej níže a práve jej blízkosť prinesie veľmi silný vietor.

Počas včerajšieho dňa bolo veterno najmä na horách, no okrem vypnutých lanoviek vietor výraznejšie škody nenapáchal a to ani v nižších polohách západného Slovenska, kde sa nárazy vetra pohybovali do 80 km/h.

Dnes je situácia iná. Silný vietor už spôsobuje viaceré škody. Cestujúci musia počítať s obmedzeniami. 

Na západe s nárazmi okolo 100 km/h

Silný vietor už v týchto chvíľach úraduje najmä v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, kde v nárazoch dosahuje cez 180 km/h. Veterno je však aj v nižších polohách. 

Ide predovšetkým o západnú časť Košického kraja, alebo okolie Bratislavy. Vietor v týchto lokalitách dosahuje nárazy okolo 100 km/h. 

Problémy na cestách

Nielen sneženie, ktoré spôsobuje problémy najmä na cestách stredného a východného Slovenska, ale už aj vietor spôsobuje vodičom a cestujúcim obmedzenia. Pozor si treba dať v okolí Bratislavy, Trnavy či na ďalších miestach.

Vodiči krátko pred 10. hodinou hlásili nasledujúce obmedzenia:

  • spadnutý strom pred Dunajskou Lužnou v smere zo Šamorína
  • konár v pravom pruhu na D1 pred Bratislavou v smere zo Senca
  • silný bočný vietor na D1 medzi Bratislavou a Trnavou
  • spadnutý strom za Blatným v smere do Šenkvíc
  • popadané konáre na ceste medzi Ružindolom a Budmericami
  • veľký konár na D2 za odpočívadlom Závod v smere do Malaciek

Problémy hlási aj vlaková doprava

Nepriaznivé počasie komplikuje vlakovú dopravu. Pre popadané stromy na tratiach sú viaceré vlaky odrieknuté alebo meškajú. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informuje na sociálnej sieti.

Na viacerých úsekoch je doprava prerušená. „Momentálne je vplyvom počasia od 07.45 h prerušená doprava napríklad v úseku Smolenice - Dúbrava (padnutý strom) a od 08.00 h v úseku Medzibrodie - Oravský Podzámok (padnutý strom),“ uviedla pre TASR hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Situáciu v súvislosti so silným vetrom sledujeme ONLINE v našom textovom prenose. Nájdete ho po kliknutí SEM, alebo na našej hlavnej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd