Situácia na horách nie je bezpečná! V Tatrách už spadlo niekoľko lavín

Veronika Salayová

Situácia sa od včerajšieho dňa na našom území výrazne zhoršuje. Snehu na severe rýchlo pribúda a podmienky na horách sú v týchto chvíľach veľmi nebezpečné. Dnes vo Vysokých Tatrách už dokonca spadlo niekoľko samovoľných lavín. 

Poveternostné podmienky sa na Slovensku s pribúdajúcimi hodinami zhoršujú. Takmer na celom našom území v poobedňajších hodinách husto sneží a výška snehovej pokrývky rýchlo rastie, a to najmä na severe nášho územia.

Na Orave dnes dokonca vyhlásili kalamitný stav, keďže sa výška snehovej pokrývky šplhá k 1 metru. Mnohé okresy Slovenska zažívajú dnes poobede veľké problémy na cestách, no situácia sa bude ohľadom počasia ešte ďalej zhoršovať.

Neutíchajúce sneženie dáva zabrať aj našim horám, kde panujú veľmi nebezpečné podmienky. Pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí Horská záchranná služba (HZS) turistom ani lyžiarom rozhodne neodporúča!

Pozor, riziko je naďalej veľké!

Rizikom je veľmi silný vietor a pád lavín. Záchranári ráno už spozorovali viacero samovoľných lavín, najmä vo Vysokých Tatrách. Samovoľné lavíny sa objavili pod Kolovým štítom, v Malej Studenej doline a najväčšie v Skalnatej doline.

„Lavína z Cmitra bola svojimi rozmermi mimoriadna, pretože zasiahla až Skalnaté pleso,“ uvádza Stredisko lavínovej prevencie HZS pre TASR.

Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch, kde je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení, upozorňujú záchranári z lavínovej služby.

Podľa nich sa aj naďalej očakáva výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín, prevažne prachových z nového snehu. 

Vo Vysokých a Západných Tatrách dnes platí vysoké lavínové nebezpečenstvo, a to 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň. Situáciu na horách nepodceňuje! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd