Slovensko zasiahli búrky. TERAZ nás čaká prudké ochladenie a aj sneh. Kedy sa vráti teplo?

Peter Minárik

Teploty lietajú hore-dole ako na hojdačke. Prudké zmeny počasia sú náhle, no nie nezvyčajné. Veľmi výrazný zvrat počasia čaká Slovensko aj v nadchádzajúcich dňoch. Počasie môže byť aj veľmi nebezpečné.

Pre apríl je typické premenlivé počasie, no to už máme na našom území niekoľko uplynulých dní. Už v poslednej marcovej dekáde sme zažili prudké zmeny, kedy dni s teplotami aj okolo +22 °C vystriedali mrazivé a zasnežené dni.

Niečo podobné sa opakuje aj teraz. Cez víkend sme mali na našom území relatívne príjemné a teplé počasie, pri ktorom sa teploty šplhali až k úrovni okolo +20 °C. Od teraz sa však začína ochladzovať a teploty sa prepadávajú.

V nadchádzajúcich dňoch sa pripravte na ďalšiu vlnu nebezpečného počasia. Nebezpečné budú predovšetkým teploty, ktoré sa prepadnú na nezvyčajne nízke hodnoty.

Búrky oznamujú zmenu

Dnešné počasie je na našom území premenlivé. Do našej oblasti sa totiž začína od severu natláčať studený vzduch, ktorý sa mieša a postupne vytláča ten teplý. Vďaka tomuto teplotnému kontrastu sa dnes už vyskytlo niekoľko búrok.

V dynamickom prostredí vznikli slabšie búrky predovšetkým na juhu nášho územia. Podľa detekcie bleskov udrelo na našom území takmer 500 bleskových úderov a pri búrkach sa ojedinele vyskytovalo aj krupobitie. Najviac bleskov udrelo na juhu územia. Našťastie nebezpečné búrky, ako napríklad v Česku, ktoré dokonca priniesli tornádo, sa dnes nevyskytli a už sa ani nevyskytnú.

Pred nami sú hlboko podpriemerné teploty

Zrážky postupne ustanú a vyskytovať sa počas zajtrajšieho dňa budú už len na severe nášho územia, no pozor! Tu pôjde o návrat snehových zrážok, keďže teploty sa prepadnú tak nízko, že dokonca hrozí slabý celodenný mráz. Zrážková činnosť by však mala byť len slabšia a neočakáva sa, že by mohla napadnúť nejaká výraznejšia snehová nádielka.

Vzduch, ktorý však nad naše územie začína zatekať, je mimoriadne studený. Ak by sme sa pozreli na hodnotu dlhodobého priemeru, tak od zajtra bude nad naše územie prúdiť až o 10 °C chladnejší vzduch, ako je na začiatok apríla bežné, čo pocítime na teplotách.

Nadchádzajúce dni prinesú nízke denné teploty, ktorých maximálne hodnoty sa budú pohybovať na jednociferných hodnotách do +10 °C. Na severe však dokonca hrozia celodenné mrazy. Teploty budú nízke, no v nočných hodinách už budú teploty doslova alarmujúco nízke.

Nočné teploty totiž postupne na celom území klesnú pod nulu a v najchladnejších oblastiach Slovenska pôjdu teploty dokonca k -10 °C. Keďže vegetácia už kvitne, tak blížiace sa mrazy môžu na úrode spôsobiť veľké škody. Nedostatok ovocia a zeleniny totiž môže ešte viac zvýšiť ceny. Už v uplynulých dňoch mali čo robiť predovšetkým ovocinári a nasledujúce dni to bude ešte horšie. Zmena k lepšiemu by mala prísť až nasledujúci víkend.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd