Slovensko zažilo teplotný ŠOK. Teploty u nás klesli až o 20 °C

Veronika Sádovská

Počasie sa na Slovensku poriadne vybláznilo a okrem búrok sme vďaka studenému frontu pocítili aj výrazné ochladenie. Pozrite si aký výrazný prepad teplôt u nás aktuálne máme.

V celej strednej Európe až po Slovinsko a časť okolia Jadranu zažilo obrovský teplotný šok len v priebehu 48 hodín. Ešte pred dvoma dňami sme vonku chodili v tričkách s krátkymi rukávmi, dnes už vyťahujeme hrubé bundy.

 

Ochladenie na naše územie priniesol studený front, na čele ktorého sa najprv tvorili intenzívne búrky. Tie včera spôsobili extrémne javy hlavne u našich severných susedov a k večeru sa k nám od západu prihnala a silná multicelárna búrka.

Hneď po búrkach a intenzívnom daždi v "druhej vlne" k nám prišlo aj poriadne ochladenie. Na juhozápade Slovenska, kde sa ešte v nedeľu šplhali teploty k letným tridsiatkach je dnes už len +7 či +8 °C. Pozrite si aj na grafe ako sa ochladilo v Bratislave či Nitre.

Graf teplôt na stanici Bratislava-Koliba
Graf teplôt na stanici Bratislava-Koliba, SHMÚ
Graf teplôt v Nitre
Graf teplôt v Nitre, SHMÚ

Vrátilo sa chladné počasie

Stačilo len niekoľko dní, aby sme si zvykli na nadpriemerne vysoké teploty, no na zvyšok tohto bláznivého mesiaca si musíme zvyknúť na chlad, sneh a aj mráz. Sneženie už úraduje v Tatrách a počas noci prídu aj mrazy.

Podľa doterajších predpovedí sa toto chladné počasie u nás usadí až do konca apríla a ďalšie oteplenie príde až na prelome mesiacov. Prílev studeného vzduchu sa v druhej polovici tohto týždňa ešte zintenzívni, takže pokles teplôt ešte nie je definitívny.

 

To znova spôsobí problémy ovocinárom, pretože na konci týždňa sa už mrazy očakávajú aj v nižších polohách. Úroda ovocných stromov, ktoré už stihli zakvitnúť ako keby bol máj, je tak ohrozená. Ovocinári a poľnohospodári sa tak pripravujú na veľmi ťažký rok.

Aktuálne tak zažívame obrovský prepad počasia, kedy sa teploty z nadpriemerných hodnôt dostávajú do tých podpriemerných. Bláznivý apríl sa tak u nás a v celej strednej Európe poriadne vyšantil. Ak si chcete pozrieť podrobnú predpoveď počasia pre vaše mesto, kliknite sem.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd