Sneženie zasypáva Slovensko. TERAZ sa situácia zhorší. Kde to bude najhoršie?

Sneženie zasypáva Slovensko. TERAZ sa situácia zhorší. Kde to bude najhoršie?
Peter Minárik

Počasie na našich cestách komplikuje sneženie, ktoré už zapríčinilo množstvo nehôd. Situácia by sa mala v nasledujúcich hodinách spolu s klesajúcimi teplotami zhoršovať. Do našej oblasti totiž mieri ďalšia vlna sneženia.

Nad východným Maďarskom sa nachádza stred tlakovej níže, okolo ktorej sa obtáča rozsiahle zrážkové pole. To na naše územie prináša od nočných hodín sneženie, ktoré zasiahlo predovšetkým západné Slovensko, kde do rána napadlo v priemere od 4 do 7 cm. Na juhu, konkrétne v okresoch Komárno a Dunajská Streda leží do 10 cm.

Ranný sneh tak prišiel takmer na celé západné Slovensko a to aj vrátane Bratislavy, kde spomaľoval dopravu. Polícia informovala o množstve dopravných nehôd, ktoré musela v ranných hodinách evidovať.

Na západnom Slovensku sa situácia dopoludnia začala upokojovať a to vplyvom stúpajúcich teplôt, ktoré dokonca zmenili aj skupenstvo zrážok. V Gabčíkove pri +0,5 °C prší a prší aj v Komárne pri +1,3 °C, zatiaľ čo v Dudinciach pri rovnakej teplote sneží. Sneženie tak nie je závislé od nadmorskej výšky, ako od geografickej polohy. Nad naše územie sa totiž tlačí teplejší vzduch, ktorý sa prejavuje práve na skupenstve zrážok v oblasti západného a východného Slovenska. V najbližších hodinách by však teploty mali opäť klesať a sneženie sa objaví aj na juhu západného Slovenska. Dážď však príde do ďalších oblastí.

Cesty zjazdné, ale situácia sa zhorší

Podľa aktuálnej správy Slovenskej správy ciest sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska zjazdné. Vrstva kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1 cm sa nachádza na D4 v Bratislave, R7 v úseku Bratislava - Šamorín, R3 obchvat Hornej Štubne a R1 v okolí Trnavy a v úseku Nitra - Zlaté Moravce.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a stredného Slovenska je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným a miestami zľadovateným snehom do 3 cm. Na Záhorí a v okresoch Dunajská Streda a Nové Zámky je na cestách čerstvý až kašovitý sneh až do 5 cm. Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek HP je pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu 1-3 cm, na HP Štós, Grajnár a Huty zľadovateného snehu 1-2 cm. Iba HP Biela Hora, Makov, Šturec, Kremnické Bane, Besník, Čertovica, Oravská Lesná, Soroška, Dargov, Pusté Pole a Klenov majú vozovky vlhké až mokré.

Situácia na našich cestách je aj napriek sneženiu, relatívne stabilná s výnimkou niekoľkých nehôd, čo však sneženie v nížinách vždy prinesie. V nadchádzajúcich hodinách však treba počítať so zhoršením dopravnej situácie a je možné, že dôjde k uzavretiu niekoľkých ciest.

Príde ďalšie sneženie

Sneženie s rovnakou intenzitou ako teraz sa na našom území očakáva až do večerných hodín, no počas noci sa očakáva príchod ďalšej snehovej nádielky, ktoré dorazí nad západné a stredné Slovensko. Snežiť by malo aj v oblastiach, kde aktuálne prší.

Dopravná situácia by sa mala na našom území zhoršovať predovšetkým na horských priechodoch stredného Slovenska, kde v nočných hodinách bude sneženie najintenzívnejšie. Očakávať tak treba nové centimetre snehu, ktoré obmedzia kamiónovú dopravu.

Detailnejšie informácie o snehovej pokrývke nájdete na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd