Sobota na Slovensko prinesie nebezpečné prejavy počasia. POZOR najmä na silný vietor

Sobota na Slovensko prinesie nebezpečné prejavy počasia. POZOR najmä na silný vietor
Dominik Cenkner

Pred nami je posledný februárový víkend. Sobota nám prinesie nebezpečné prejavy počasia, ktoré môžu spôsobovať škody. Potrápi nás silný vietor, ale aj zrážky. Bude však veľmi teplo.

Počasie v našej oblasti bude v priebehu soboty ovplyvňovať vlniaci sa studený front v teplom a vlhkom južnom prúdení. S ním bude spojená aj plytká tlaková níž, ktorá sa bude presúvať zo severného Talianska cez Alpy a Moravu nad Poľsko a Pobaltie.

Posledná februárová sobota bude oblačná až zamračená. Spočiatku na viacerých miestach treba počítať s dažďom, vo vysokých polohách so snežením. 

Od západu začnú zrážky počas dňa postupne ustávať. Očakáva sa, že na západnom a strednom Slovensku spadne okolo 5 mm zrážok. Vo východnej časti krajiny ale bude zrážok viac, a to od 5 do 15 mm. 

Ako sme už spomenuli, na horách bude spočiatku ešte snežiť. Od výšky približne 1600 metrov by mohlo napadnúť okolo 10 cm snehu.

 

Bude veľmi teplo

Maximálna denná teplota sa bude pohybovať zväčša v rozmedzí od +8 °C do +13 °C. Na juhu môže byť ešte o niečo teplejšie, a to okolo +15 °C. 

Teplo bude aj na horách. Vo výške 1500 metrov vystúpi teplota na +1 °C. 

Síce nám pomaly končí február, posledný meteorologický zimný mesiac, stále ide o vysoké hodnoty teplôt. Na východe bude popoludní teplejšie aj o viac ako 7 °C oproti dlhodobému priemeru. 

Rozdiel sobotňajších popoludňajších teplôt oproti dlhodobému priemeru
Rozdiel sobotňajších popoludňajších teplôt oproti dlhodobému priemeru, meteologix.com

Potrápi nás silný vietor

Nepriaznivý charakter počasia budeme vnímať najmä cez silný vietor. Bude fúkať od juhu s rýchlosťou 3 až 10 m/s. V nárazoch na severe ojedinele okolo 16 m/s, čo je približne 60 km/h. 

Vietor začne slabnúť až popoludní. To isté platí aj pre naše hory, kde spočiatku bude vyčíňať búrlivý vietor až víchrica. 

Pre silný vietor vydal Slovenský hydrometeorologický ústav aj výstrahy prvého stupňa. Tie sú v platnosti do 10. h pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Poprad a Kežmarok.

Pred silným vetrom na horách je tiež v platnosti výstraha prvého stupňa. Svoju platnosť ukončí o 12. hodine.

 

S podobným charakterom počasia treba počítať aj v nedeľu. Akurát zrážok by už malo byť menej a o niečo zoslabne aj vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd