Sobota priniesla nebezpečné stacionárne búrky. Búrlivo bude aj v nedeľu. Kde všade sa vyskytnú búrky?

Dominik Cenkner

Podľa predpovedí mala byť sobota pokojná, čo sa počasia týka. Nakoniec však popoludňajšie hodiny priniesli početné búrky, ktoré spôsobovali aj škody. V nedeľu už s búrkami počítajú aj predpovedné modely, kde všade sa vyskytnú?

Nad našou oblasťou sa v sobotu v teplejšom vzduchu udržiavalo nevýrazné tlakové pole. Nad väčšinou Slovenska prevládala jasná, alebo len málooblačná obloha.

Juhovýchodne od Trenčína sa po 12:30 h začala tvoriť oblačnosť, ktorá naznačovala možný výskyt búrok. Postupovala na severozápad, ale búrky nepriniesla.

Prvé búrky sa vyskytli po 14:00 h z „novej oblačnosti“, ktorá sa vytvorila len pár kilometrov severne od tej prvej. Z nej bol zaznamenaný prvý bleskový výboj, a to medzi obcami Horná Poruba a Dolná Poruba.

Tieto búrky nabrali na sile a priniesli takmer 60 bleskov. O pár kilometrov južnejšie sa v rovnakom čase sformovala ďalšia oblačnosť, z ktorej sa taktiež vyskytli búrky. Stalo sa tak neďaleko Partizánskeho.

 

Práve v Partizánskom nakoniec búrky spôsobili najväčšie škody. Prívalové zrážky vyvolali bleskové povodne v mestskej časti Návojovce. Mesto tak vyhlásilo mimoriadnu situáciu.

Aj nedeľa bude búrlivá

Kým v priebehu soboty sa s búrkami veľmi nepočítalo, dnes je už situácia iná. Predpovedné modely s búrkami počítajú na mnohých miestach.

V teplom a vlhšom vzduchu sa bude nad našou oblasťou naďalej udržiavať nevýrazné tlakové pole. Nedeľa tak bude spočiatku jasná až polojasná.

Postupom dňa bude oblačnosť pribúdať a miestami sa vyskytnú prehánky, ojedinele aj búrky. Tie sa budú vyskytovať najmä v horských oblastiach, a to najmä na strednom Slovensku.

Riziko búrok v nedeľu o 14:00 h na Slovensku
Riziko búrok v nedeľu o 14:00 h na Slovensku, meteologix.com

Bude teplo

Najvyššia denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +22 °C do +27 °C. Len na Orave a pod Tatrami bude ojedinele chladnejšie.

Teplo bude aj na horách. Vo výške 1 500 metrov sa očakáva okolo +12 °C.

Fúkať bude prevažne južný vietor s rýchlosťou 3 až 8 m/s. Pri búrkach zosilnie.

S búrkami treba počítať aj v nasledujúcich dňoch

Opätovné zlepšenie počasia neprinesie ani nový pracovný týždeň. V ňom nás čaká ochladenie a pokračovať budú aj búrky.

 

Viac informácií prináša naša predpoveď počasia. Nájdete v nej informácie až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd