Alergici, pozor! Vzduchom teraz lietajú tieto alergény

Alergici, pozor! Vzduchom teraz lietajú tieto alergény
Ema Bazhaykin

Sezóna alergénov sa aj pre skorý nástup letných teplôt začína tohto roku skôr, než sme zvyknutí. Ak teda trpíte alergiami na pele, už v týchto dňoch by ste sa mali mať na pozore pred týmito alergénmi. 

Napriek tomu, že väčšina z nás obľubuje jar a leto vďaka príjemným teplotám a prírode v rozkvete, sú medzi nami aj takí, ktorým práve rozbujnená flóra nevonia. Alergici. Sezóna, počas ktorej budú mnohí z nás trpieť kýchaním, slziacimi očami a plným nosom, je tu. Aké pele práve v týchto dňoch lietajú ovzduším?

Ihličnany, trávy aj topoľová vata

Ako v súvislosti s aktuálnou situáciou pre TASR informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v uplynulých dňoch sa v ovzduší na väčšine územia Slovenska vyskytovali vyššie denné koncentrácie peľu a spór. Dominovali ihličnany z čeľade borovicovitých spolu s peľom duba. Rozbehla sa aj sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktorých peľ dosahoval alergiologicky významné koncentrácie. 

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Banskej Bystrici a Nitre. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol najvyššie denné hladiny v Banskej Bystrici a Košiciach.

 

„V ovzduší a na trávnikoch vidíme aj semená topoľov, tzv. topoľovú vatu, ktoré spôsobujú jednak mechanické podráždenie slizníc a súčasne sú i nosičom peľových zŕn. Na strednom a východnom Slovensku zas peľ ihličnanov vo forme žltého prášku pokryl autá, parapety i okraje mlák,“ konštatovala Lafférsová.

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje. Vyššie denné koncentrácie môže dosiahnuť aj peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, stúpať bude množstvo peľu pŕhľavovitých, skorocelu i štiavu. Trávy z čeľade lipnicovitých sa stali najsilnejším a najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie.

Peľové alergie sú z roka na rok horšie

Peľové alergie sú z roka na rok horšie a dôvodom je klíma. Odborníci sa zhodujú, že čoraz viac ľudí je alergických na dráždivé látky vo vzduchu, ako sú peľ a plesne, príznaky alergie sú silnejšie a alergické obdobia trvajú dlhšie ako kedykoľvek predtým. Zvyšujúcu sa peľovú záťaž môžete pociťovať aj vtedy, ak netrpíte sennou nádchou, pretože štúdie ukazujú, že peľ narúša imunitný systém, aj keď nezapáli vaše dýchacie cesty.
 


Vedci tvrdia, že zintenzívnenie sezónnych alergií patrí k prvej vlne očakávaných zdravotných dôsledkov globálneho otepľovania, spolu s väčším vystavením infekčným chorobám. Nedávne štúdie odhalili, že vegetačné zóny sa s otepľovaním klímy menia, čo umožňuje rastlinám a stromom rozširovať svoje areály.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd