Švajčiarsky ľadovec pokryli pod plachty. Rýchlo sa topí

Švajčiarsky ľadovec pokryli pod plachty. Rýchlo sa topí
Arosa Peter Minárik

Globálne otepľovanie vážne ohrozuje alpské ľadovce. Tie sa topia čoraz rýchlejšie a je čas s tým niečo robiť.

Ešte v apríli sme publikovali správu z výskumu vedcov, ktorí analyzovali alpské ľadovce a prišli s desivým tvrdením.

Už do roku 2050 by mohla zmiznúť polovica alpských ľadovcov, nachádzajúcich sa pod výškou 2050 m n.m. a podľa najhoršieho variantu sa do roku 2100 roztopia všetky alpské ľadovce.

Globálne otepľovanie už naplno pozorujú vo švajčiarskych Alpách, kde pristúpili k zaujímavému experimentu a to ochrániť ľadovec pred topením, respektíve spomaliť jeho topenie.

Švajčiari pokryli bielymi plachtami časť ľadovca Gurschengletscher pod vrcholom Mount Gemsstock, ktorý sa nachádza vo výške 2961 m n.m.

Časť ľadovca pokryli bielymi plachtami, aby spomalili jeho topenie. Táto časť ľadovca sa totiž podľa pozorovaní topí najrýchlejšie. Pod plachtami by mal zostať ľadovec do začiatku zimy.

Tým, že pokryjú ľadovec bielymi plachtami by jeho topenie mali spomaliť o 50 až 70 %. Biele plachty totiž odrážajú svetlo a vytvárajú izoláciu.

Podobný postup už v dnešnej dobe volia lyžiarske strediská, ktoré bojujú s nedostatkom snehu. Sneh po sezóne tak zhromaždia na jedno miesto a to potom izolujú a pokryjú podobnou izolačnou fóliou.

Aby však človek zasiahol do prírodného ľadovca a ochránil ho pred topením sa však stalo prvýkrát na svete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd