Tenerife zachvátil najhorší požiar za posledných 40 rokov. Desaťtisíce ľudí museli evakuovať

Tenerife zachvátil najhorší požiar za posledných 40 rokov. Desaťtisíce ľudí museli evakuovať
Dominik Cenkner

Ďalšie tisíce ľudí boli v sobotu evakuované zo svojich domovov na španielskom ostrove Tenerife. Lesný požiar, ktorý zúri na severe ostrova, zostáva mimo kontroly. Plamene sa však zatiaľ vyhýbajú hlavným turistickým oblastiam.

Záchranné služby Kanárskych ostrovov uviedli, že podľa predbežných odhadov bolo do sobotňajšieho popoludnia evakuovaných viac ako 26 000 ľudí, čo je prudký nárast oproti piatkovým 4 500. V súčasnosti je postihnutých približne 11 miest.

Nočnú oblohu v noci osvetlili prudké plamene. V sobotu pomáhali s požiarom aj vrtuľníky, ktoré zhadzujú vodu na oblasti v blízkosti domov, kde sa do vzduchu valil dym.

Pripomeňme, že požiar vypukol v stredu v horskom národnom parku okolo sopky Mount Teide - najvyššieho vrcholu Španielska. Krajinu pritom trápi veľmi horúce a suché počasie.

Najhorší požiar za posledných 40 rokov

V sobotu ráno boli nariadené ďalšie evakuácie v dôsledku zhoršenia počasia počas noci vrátane nárastu teplôt a silnejšieho vetra. Informoval o tom na tlačovej konferencii regionálny líder Fernando Clavijo.

Uviedol, že hustý dym sťažuje úsilie o uhasenie požiaru zo vzduchu. Doteraz zhorelo približne 5 000 hektárov územia s obvodom 50 km.

Požiar bol takého rozsahu, aký na Kanárskych ostrovoch ešte nebol zaznamenaný, povedala novinárom predsedníčka Rady Tenerife, Rosa Davila.

Množstvo ľudí muselo vyhľadať lekársku pomoc, zdroj: Reuters
Množstvo ľudí muselo vyhľadať lekársku pomoc, zdroj: Reuters

Prioritou je zachrániť životy obyvateľov

Davila dodala, že prioritou je „chrániť životy ľudí“. Podľa jej slov požiar do sobotňajšieho večera nezničil žiadne domy.

V La Victorii na severozápade ostrova niektorí evakuovaní ľudia museli vyhľadať lekársku pomoc. „Všetko horelo... strechy boli plné (popola),“ povedala agentúre Reuters 58-ročná Paulina Fernandezová.

Hlavnou starosťou mnohých evakuovaných boli ich zvieratá. Niektorí ich museli nechať doma. Obľúbené turistické oblasti ostrova zatiaľ neboli zasiahnuté a jeho dve letiská fungovali normálne.

Spaľujúce horúčavy a suché počasie toto leto prispeli k nezvyčajne silným požiarom v Európe vrátane španielskeho ostrova La Palma v júli. S obrovským požiarom bojujú aj v Kanade.

Požiare na havajskom ostrove Maui začiatkom tohto mesiaca zabili viac ako 110 ľudí a zničili historické letovisko Lahaina. Vedci tvrdia, že zmena klímy vedie k častejším a silnejším extrémnym prejavom počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd