Teplé počasie nepraje lyžiarskym strediskám. Niektoré z nich musia predčasne ukončiť sezónu

Teplé počasie nepraje lyžiarskym strediskám. Niektoré z nich musia predčasne ukončiť sezónu
Dominik Cenkner

Teplé počasie, ktoré na Slovensko dorazilo hneď skraja februára nepraje fanúšikom zimných športov. Hlavu v smútku majú aj lyžiarske strediská, niektoré otvorene hovoria o konci sezóny.

Lyžiarske podmienky na Slovensku naďalej negatívne ovplyvňuje výrazná teplá vlna počasia. Snehová pokrývka od začiatku týždňa poklesla o 20 až 25 cm. Informuje o tom TASR.

Ochladenie sa pritom neočakáva ani v najbližších dňoch. Viac sme načrtli v tomto článku.

Pre niektoré lokality to môže znamenať aj ukončenie sezóny ešte pred jarnými prázdninami. Výhodu majú vyššie položené strediská. Kam teda ísť za dobrou lyžovačkou?

 

Aktuálne snehové správy

Dobrá situácia, s minimálne dobrými podmienkami, je naďalej vo vyšších polohách – vo Vysokých Tatrách, pri Ždiari, na Orave, ale aj v niektorých podtatranských strediskách, v areáloch na severovýchode Slovenska, či v polohách od 1000 m n. m., ako napríklad Vrátna – Chleb. Vo štvrtok (8. 2.) tu pripadlo aj do 5 cm mokrého snehu.

V ďalších strediskách začínajú bojovať s výškou snehovej pokrývky aj podmienkami – svahy sú zjazdné, no sneh je mokrý a v polohách pod 500 až 600 m n. m. sú podmienky obmedzené alebo nevyhovujúce.

Sezóna je prerušená na Pezinskej Babe, Fačkovskom sedle, v Kálnici, v Bezovci, v Makove aj v susedných Kasárňach – Javorníky, ďalej vo Vyšnej Slanej a vo Vadičove. Niektoré areály rušia večerné lyžovanie.

Hrúbka snehovej vrstvy dosahuje zväčša 30 až 60 cm v maximálnych hodnotách, viac len lokálne. V prevádzke je okolo 80 stredísk.

Istotou sú alpské strediská

V Alpách sú dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky. Hrúbka snehu je dostatočná. Situácia je stabilná.

 

Sneh je hrubý, vo vysokých polohách pripadli aj nové centimetre snehu. Okolo 2 m snehu hlási Obertauern, Wurzeralm, Kuethai, ZellamSee-Kaprun alebo Tauplitz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd