Teploty mieria na neskutočne vysoké hodnoty. Kedy sa konečne ochladí a vráti sa zima?

Teploty mieria na neskutočne vysoké hodnoty. Kedy sa konečne ochladí a vráti sa zima?
Peter Minárik

Teploty, ktoré nás čakajú nasledujúce dni prinesú extrémne teploty a od ochladenia sme ešte ďaleko. Nadchádzajúci týždeň nepočítajte s nejakým zásadným zlomom v charaktere počasia, ale počasie má pre nás aj pozitívne správy. Ochladenie a návrat do normálu je na dohľad.

To čo zažijeme na teplomeroch na našom území počas nadchádzajúcich dní sa nestáva príliš často i keď zasa na druhú stranu takéto teplé počasie sme na Slovensko zažívali len pred niekoľkými rokmi. Rok 2021 bol vo februári podobne teplý, aký zažívame teraz a zaznamenali sme najvyššie mesačné teploty. V Hurbanove bolo vo februári v roku 2021 až +20,8 °C.

Má to však jedno ALE. Takéto vysoké teploty, aké zažívame aj tento február sme už síce mali a dokonca aj vyššie, ALE to bolo na konci mesiaca. Aktuálne máme mimoriadne vysoké teploty hneď na jeho začiatku. Historicky najvyššia februárová teplota bola nameraná v Hurbanove 25. februára 2021, no v utorok, teda 6. februára bolo v Hurbanove +17,6 °C a je takmer isté, že nadchádzajúce dni budú na našom území ešte o čosi teplejšie.

Do našej oblasti práve teraz mieri veľmi teplá vzduchová hmota, ktorá prinesie teploty, ktoré sú typické skôr pre začiatok apríla, ako pre začiatok februára.

 

Teploty sa priblížia k +20 °C

Počasie v našej oblasti bude počas nadchádzajúcich dní pod vplyvom silného južného až juhozápadného prúdenia. Do našej oblasti sa bude dostávať mimoriadne teplý vzduch až z oblasti Stredomoria, ktorý prinesie spomínané výnimočné vysoké teploty a to už hneď teraz.

Piatok a sobota by mali priniesť na naše územie najvyššie teploty. Najteplejšie by malo byť na juhozápadnom Slovensku, kde sa predovšetkým v sobotu môže vyčasiť a slnečné lúče tak môžu ešte výraznejšie ohriať vzduch na našom území. Nie je preto vylúčené, že v najbližších dvoch dňoch zaznamenáme na juhozápade teploty, ktoré budú atakovať až hranicu +20 °C.

Mimoriadne teplo však bude na celom našom území. Maximálne teploty sa na našom území dostanú na +7 až +15 °C a veľmi teplo bude aj v noci. Teploty nemusia klesať pod +5 °C. Mrazy nám ani v noci nehrozia.

Podľa aktuálnych vyhliadok to vyzerá tak že teplé počasie čaká naše územie aj na začiatku budúceho týždňa a až potom by sa mohlo počasie zmeniť.

 

Vráti sa na Slovensko zima?

Aktuálne predpovede naznačujú, že ochladenie sa očakáva v polovici budúceho týždňa, kedy sa postupne začnú objavovať nočné mrazy, no počas dňa bude na našom území aj naďalej teplo s maximálnymi teplotami okolo +10 °C.

Teploty by tak mali byť stále nadpriemerné a k zlomu vo vývoji počasia by malo dôjsť najskôr budúci víkend. To naznačujú aj dlhodobé predpovede. Nedávno sme vás informovali, že k zlomu dôjde až v poslednú februárovú dekádu a predpoveď počasia toto aj potvrdzuje.

Až v období od 19. februára sa dostane priemerná teplota na našom území na úroveň normálu, respektíve postupne až pod normál. Vývoj počasia totiž naznačuje, že počasie by malo byť oveľa premenlivejšie a nestabilnejšie ako zažívame teraz. Minimálne nasledujúci týždeň tak na našom území počítajte s jarným počasím a na zimné počasie si musíme počkať až na záver tohto mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd