Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 °C

Dominik Cenkner

Sever Chorvátska zasiahli veľké teplotné zmeny. Región Zagorje a oblasť okolo mesta Varaždín čelia veľkému teplotnému poklesu a sneženiu. TASR o tom informuje na základe agentúry HINA.

Snehová pokrývka napadla najmä v hornatej oblasti Krapinsko-Zagorskej a Varaždínskej župy. Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

Utorkové teploty boli oveľa menšie. V meste Varaždín namerali len štyri stupne Celzia, v meste Krapina +2,4 stupňa Celzia a obyvatelia obce Radoboj udávajú, že teplota u nich klesla pod bod mrazu.

Chorvátsky národný hydrometeorologický ústav vydal vyhlásenie. V ňom uviedol, že so zmenou počasia „skočilo leto na jar.“

 

Prudké zmeny počasia postihli celé územie Chorvátska. Národný hydrometeorologický ústav vydal pre väčšinu krajiny žlté varovanie pred silnými búrkami a víchricami.

Teplotný šok zažilo aj Slovensko

V celej strednej Európe až po Slovinsko a časť okolia Jadranu zažilo obrovský teplotný šok len v priebehu 48 hodín. Ešte pred dvoma dňami sme vonku chodili v tričkách s krátkymi rukávmi, dnes už vyťahujeme hrubé bundy.

Ochladenie na naše územie priniesol studený front, na čele ktorého sa najprv tvorili intenzívne búrky. Hneď po búrkach a intenzívnom daždi v „druhej vlne“ k nám prišlo aj poriadne ochladenie. Na juhozápade Slovenska, kde sa ešte v nedeľu šplhali teploty k letným tridsiatkach bolo v utorok už len +7 či +8 °C.

Stačilo len niekoľko dní, aby sme si zvykli na nadpriemerne vysoké teploty, no na zvyšok tohto bláznivého mesiaca si musíme zvyknúť na chlad, sneh a aj mráz. Sneženie už úraduje v Tatrách a počas noci prídu aj mrazy.

 

Podľa doterajších predpovedí sa toto chladné počasie u nás usadí až do konca apríla a ďalšie oteplenie príde až na prelome mesiacov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd