Teploty sú veľmi vysoké. Neuveríte, v ktorej časti Slovenska je na poludnie najteplejšie

Teploty sú veľmi vysoké. Neuveríte, v ktorej časti Slovenska je na poludnie najteplejšie
Peter Minárik

Na Slovensku aktuálne zažívame veľmi vysoké teploty, ktoré začínajú atakovať hranicu letného dňa. Teploty sú veľmi vysoké, no ešte zaujímavejšie je to, v ktorej časti našej krajiny je aktuálne najteplejšie. Tieto údaje sú pomerne zaujímavé.

Biela sobota je skutočne biela a to aj pri pohľade na oblohu. Nad Slovensko totiž prenikla z oblasti Sahary ďalšia vlna saharského piesku. Vplyvom toho je na mnohých miestach nášho územia znížená viditeľnosť v dôsledku vysokých koncentrácii tuhých častíc. Práve preto je obloha sfarbená do biela až oranžova.

Prítomnosť saharského piesku sa však ešte vystupňuje. Podľa aktuálnych predikcií by saharského prachu malo byť ešte viac a to predovšetkým v nedeľu na východnom Slovensku.

 

Silné a teplé južné prúdenie, ktoré má pôvod v Sahare k nám však neprináša len piesok, ale aj veľmi teplý vzduch, ktorý dvíha teploty na poriadne vysoké hodnoty, no až prekvapujúco je najteplejšie v oblastiach, kde to nebýva zvykom. Najteplejšia oblasť aktuálne prekvapí.

Najteplejšie nie je na juhu

Prekvapivé sú aktuálne teploty na našom území. Plošne je najteplejšie vo Východoslovenskej nížine, predovšetkým v okolí Sobraniec a Michaloviec.

 

Na východe je najteplejšie z toho dôvodu, že je tu najmenej oblačnosti, a tak slnečné lúče výrazne lepšie ohrievajú vzduch.

Najteplejšie je však inde. Od poludnia je prekvapivo najteplejšie na Spiši. Stanica Spišské Vlachy eviduje o 13:00 teplotu až +23,6 °C, čo je najviac z celého Slovenska.

Je tak pomerne zaujímavé, že v jednej z najchladnejších oblastí Slovenska je aktuálne najteplejšie. Môže za to súhra hneď niekoľkých okolností. V tejto oblasti je pomerne málo oblačnosti a zároveň sa konkrétne tu prejavuje fénový efekt. Južne od meste Spišské Vlachy sa totiž nachádza pomerne strmé pohorie a to vytvára spomínaný fénový efekt.

Počas popoludnia by však teploty mali naďalej rásť a maximá by sme mali prekonávať na iných miestach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd