Thajsko zažíva ďalšiu vlnu horúčav. Od začiatku roka pri nich zomrelo už 30 ľudí

Thajsko zažíva ďalšiu vlnu horúčav. Od začiatku roka pri nich zomrelo už 30 ľudí
Dominik Cenkner

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav. V ich dôsledku v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali +40,1 stupňov Celzia. Informuje o tom TASR.

Obdobné hodnoty sa očakávajú aj v priebehu dnešného dňa. Očakáva sa, že hodnota tepelného indexu sa vyšplhá až na 52 stupňov Celzia.

Ide o ukazovateľ pocitovej teploty, ktorý zohľadňuje vlhkosť, rýchlosť vetra a ďalšie faktory. V Bangkoku momentálne dosahuje „mimoriadne nebezpečnú“ úroveň.

 

Vysoké teploty trápia viaceré ázijské krajiny

Extrémne horúčavy postihli tento týždeň časti južnej a juhovýchodnej Ázie. Na Filipínach v dôsledku nich došlo k prerušeniu výučby na školách a v Bangladéši sa veriaci modlili za prehánky.

Obzvlášť vysoké teploty (až do +45,9 stupňov Celzia) zaznamenali v stredu aj v Mjanmarsku. Očakáva sa, že teploty v tejto krajine ešte porastú.

Apríl je v tejto oblasti zvyčajne obzvlášť teplým mesiacom. Tento rok sú však horúčavy ešte horšie v dôsledku klimatického javu El Niňo.

Thajské ministerstvo zdravotníctva v stredu večer uviedlo, že od 1. januára do 17. apríla zomrelo v dôsledku úpalu 30 ľudí. Vlani pritom za celý rok pritom zaznamenali 37 takýchto úmrtí.

 

Tamojšie úrady teraz vyzývajú starších ľudí a osoby so zdravotnými komplikáciami vrátane obezity, aby zostali doma a pravidelne pili vodu. Na záver pripomeňme, že pre Thajsko ide o ďalšiu vlnu extrémnych horúčav.

V marci sa pocitová teplota taktiež šplhala k +50 °C. Informovali sme vás o tom v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd