Tisícky bleskov, desiatky mm zrážok, zaplavené ulice i krúpy. Piatkové búrky na Slovensku neutíchajú

Dominik Cenkner

Už viac ako týždeň prevláda na Slovensku búrlivé počasie. Kým jeden deň sú búrky pokojnejšie, na ďalší udrú v plnej sile. Piatkové búrky môžeme zaradiť medzi tie silnejšie. Už od rána spôsobujú množstvo problémov, pričom ani popoludní neutíchajú, práve naopak.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje vlhký vzduch nad strednou Európou, v ktorom sa udržiava nevýrazné tlakové pole. Okrem toho vo vyšších vrstvách ovzdušia zasahuje od severozápadu do strednej Európy brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Už od skorých ranných hodín sa tak na Slovensku vyskytujú početné búrky. Tie sú sprevádzané výraznou bleskovou aktivitou a vzhľadom na to, že zväčša ide o stacionárne búrky, aj desiatkami centimetrov zrážok.

Detekcie bleskov doposiaľ (krátko pred 14. hodinou) zaznamenali na našom území 4091 výbojov. Mnohé z nich sú veľmi silné, napr. vo Vysokých Tatrách udrel blesk so silou 111 000 ampérov. Bežný priemer je cca 30 000 ampérov. Blesky tak môžu spôsobiť škody. Ich silu si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Piatkové búrky na Slovensku
Piatkové búrky na Slovensku, blesky.bourky.cz

Spadli desiatky mm zrážok

Ako sme už spomenuli, vo väčšine prípadov ide o stacionárne búrky. To znamená, že sa vytvoria nad oblasťou a len veľmi pomaly, resp. vôbec sa nepresúvajú ďalej.

 

Prinášajú tak vysoké zrážkové úhrny. Amatérske stanice udávajú desiatky mm zrážok a za pravdu im dávajú aj tie oficiálne v sieti Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Napr. v obci Kľak v okrese Žarnovica, spadlo od 12. do 13. hodiny 22,2 mm zrážok. V priebehu 24. hodín tam k 13. hodine namerali až 51,3 mm.

Takéto množstvo zrážok spôsobuje bleskové povodne. Pod vodou sa dnes ocitlo viacero miest, prívalové zrážky vytopili Lučenec. Ešte v ranných hodinách hlásili podobné problémy z Podhájskej.

Búrky neutíchajú

Ani s príchodom piatkového popoludnia sa situácia nezlepšuje. Práve naopak. Očakávať môžeme ešte silnejšie búrky.

Predpovedná služba Estofex predpokladá, že ďalšie búrky na Slovensku budú sprevádzané intenzívnymi zrážkami, veľkými krúpami a silnými nárazmi vetra. Pre východné Slovensko a časť západného Slovenska je v platnosti výstraha až 2. stupňa.

Výstrahy pred búrkami predpovednej služby Estofex
Výstrahy pred búrkami predpovednej služby Estofex, estofex.org

Výstrahu druhého stupňa vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav. V platnosti bola pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno a Banská Bystrica do 14. hodiny. 

Až do večera je pre všetky okresy, vrátane vyššie spomenutých, v platnosti výstraha prvého stupňa pred búrkami. Pripomíname, že ich polohu môžete sledovať cez náš iRadar.

 

Všetky dôležité informácie potom nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Zajtra
Skoro jasno
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 12 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Alfréd
Štvrtok
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alojz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd