To najhoršie máme za sebou. Vietor lámal stromy. Toto nás čaká zajtra

To najhoršie máme za sebou. Vietor lámal stromy. Toto nás čaká zajtra
Veronika Salayová

Najvýraznejšie prejavy prechodu studeného frontu cez naše územie máme za sebou. Vietor vo večerných hodinách začína slabnúť, no stihol napáchať pár menších škôd. 

Dnes od 14.00 hod. prechádzal naším územím výrazný studený front, na čele ktorého sa tvorili aj búrky. Búrlivo bolo najprv v Nemecku, následne v Česku a nakoniec búrky dorazili aj na Slovensko.

Najvýraznejšie búrky boli práve na Záhorí v okolí Malaciek, ale pár búrok vzniklo aj na Považí, Turci či Spiši. Spolu udrelo vyše 300 bleskových výbojov.

Okrem búrok však studený front priniesol najmä silný vietor, ktorý bol najnebezpečnejším prejavom dnešného prechodu frontu. Vietor lámal stromy v Považskej Bystrici a spôsobil aj prachovú búrku v Bratislave

polámané stromy v Považskej Bystrici
polámané stromy v Považskej Bystrici , foto: Orlové FB

Vietor na Slovensku k večeru slabne

Veľmi veterno bolo dnes na západnom Slovensku, kde napríklad vietor v Nitre po 18.00 hod. dosahoval rýchlosť v nárazoch až 85 km/h. Po 19.00 hod. sa vietor v tejto lokalite upokojil. Škody z oblasti hlásené nie sú. 

 

Po 19.00 hod. bolo najvetrenejšie v Mochovciach, kde rýchlosť vetra dosahovala 54 km/h, no vietor sa už k večeru začína upokojovať a postupne slabnúť. Výrazné škody sa počas noci už príliš neočakávajú. 

Čo sa týka zrážok, tak tie neboli dnes veľmi výdatné a zatiaľ priniesli úhrny od 5 do 15 mm zrážok. Čo však bolo zaujímavé, je, že po prechode studeného frontu teploty prudko klesli nadol a v niektorých lokalitách, najmä západného Slovenska, sa za malú chvíľu prepadli aj o viac ako 10 °C.

Napríklad v Moravskom Sv. Jáne, kde sa dnešné maximá vyšplhali na +21,9 °C, no po prechode frontu teplota prudko klesla na +8,9 °C, čo je rozdiel teplôt až 13 °C. 

 

Toto nás čaká v nedeľu

Ochladí sa už počas noci, kedy hranica sneženia môže vo vyšších nadmorských výškach klesnúť na 500 m n. m. Ochladenie výrazne pocítime aj počas nedele, ktorá bude oproti teplej sobote výrazne chladnejšia a opäť tak na vlastnej koži pocítime závan zimy. 

Teploty v porovnaní so sobotou budú nižšie aj o 10 °C. Okrem nižších teplôt nás čaká aj premenlivé počasie. Najmä v nedeľu popoludní sa pripravte na početné prehánky a možné sú aj ojedinelé búrky. Prehánková činnosť sa bude vyskytovať predovšetkým v severnej polovici Slovenska.

V ďalších dňoch budeme naďalej pociťovať zatekanie chladného vzduchu, a to predovšetkým v noci a ráno, keďže studený vzduch sa bude prechladzovať tak výrazne, že nám opäť hrozia mrazy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd