Tohtoročné leto sa na Slovensku skončí ako nadpriemerne teplé. Bude 10. najhorúcejšie v histórii

Tohtoročné leto sa na Slovensku skončí ako nadpriemerne teplé. Bude 10. najhorúcejšie v histórii
Veronika Salayová

Zdalo sa vám, že tohtoročné leto bolo príliš horúce? Ak áno, tak máte pravdu. Podľa slovenských klimatológov skončilo ako teplotne nadnormálne. 

Meteorologické leto sa chýli ku koncu a budúci týždeň nastupuje meteorologická jeseň. Je preto čas na zhodnotenie tohto leta po teplotnej stránke.

Tohtoročné leto sa na Slovensku skončí ako teplotne silne nadnormálne. Od začiatku meteorologických meraní na našom území bude leto 2023 asi 10 najteplejšie. V minulosti sa takéto teplé leta nevyskytovali, všetky sa vyskytli v tomto storočí, uviedol pre TASR klimatológ Pavel Matejovič.

Toto leto bolo veľmi dusno

„Zvláštnosťou na tomto lete bolo aj to, že najvýraznejšia vlna horúčav sa vyskytla v druhej polovici augusta. V minulosti sa v druhej polovici tohto letného mesiaca zvyklo už ochladzovať, čo je dôsledkom skracovania dní a predlžovania nocí. Teraz to bolo naopak, pričom bežne sa vyskytovali aj tropické noci, keď minimálna teplota neklesala pod +20 °C,“ povedal Matejovič.

Napríklad prelom júla a augusta bol teplotne podpriemerný, no toto ochladenie netrvalo dlho a vystriedala ho vlna augustových horúčav, ktorá končí práve dnešným dňom

Ďalším znakom tohtoročného teplotne silne nadnormálneho leta bolo dusné počasie. Bolo to dôsledkom vlhkého a teplého vzduchu, ktorý na Slovensko prúdil od juhozápadu po zadnej strane tlakovej výše nad Stredomorím. Povrchové vody oceánov boli podľa klimatológa rekordne teplé, a preto sa z nich vyparilo aj veľa vody.

„Zvýšený obsah vodnej pary v atmosfére spôsoboval okrem iného aj silné búrky, ktoré boli sprevádzané prívalovými zrážkami, silným vetrom a krupobitím,“ vysvetlil klimatológ pre slovenskú agentúru.

Otepľovanie podľa Matejoviča naberá na dynamike a ustavične sa zrýchľuje. Zároveň ho môžu urýchliť aj tzv. kladné spätné väzby. Týka sa to najmä vodnej pary, ktorá môže globálnu teplotu ešte viac zvýšiť.

„Jej zvýšený objem v atmosfére však spôsobuje aj iné extrémne prejavy počasia, týka sa to najmä silných búrok a nebezpečných atmosférických javov, ktoré sú s nimi spojené. Toto všetko potvrdilo aj počasie tohtoročného leta,“ opísal odborník na záver.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd