Tohtoročný marec bol v Českej republike najteplejší za viac ako 60 rokov

Tohtoročný marec bol v Českej republike najteplejší za viac ako 60 rokov
Dominik Cenkner

Tohtoročný marec bol v susednej Českej republike najteplejší od roku 1961. Priemerná teplota dosiahla sedem stupňov Celzia a bola o 3,8 stupňa vyššia ako normál rokov 1991 až 2020.

Informácie dnes zverejnil Český hydrometeorologický ústav. Po extrémne teplom februári tak ide o ďalší rekordne teplý mesiac v rade.

Doteraz najteplejší marec evidovali českí meteorológovia v roku 2014. Ten tohtoročný bol oproti nemu o 0,8 stupňa Celzia teplejší.

 

„V priebehu mesiaca sme zaznamenali niekoľko výrazne teplých období s priemernými dennými teplotami viac ako štyri stupne Celzia nad hodnotou normálu. Najteplejší bol záver mesiaca, v dňoch 30. a 31. 3. sa priemerná teplota vzduchu na území Českej republiky pohybovala o viac ako osem stupňov Celzia nad normálom,“ uviedol ČHMÚ.

Priebeh priemernej dennej teploty v Česku za marec 2024
Priebeh priemernej dennej teploty v Česku za marec 2024, chmu.cz

Padali teplotné rekordy

V Česku v posledných marcových dňoch padali na mnohých staniciach teplotné rekordy, hranica letného dňa, teda +25 stupňov Celzia, ale prekonaná nebola. Stalo sa tak až v prvý aprílový deň.

Najteplejšie bolo na Veľkonočný pondelok v Karvinej s +26 stupňami Celzia. Vlani zaznamenali meteorológovia prvý letný deň zhruba o mesiac neskôr.

Tento rok bol okrem marca mimoriadne teplý aj február, ktorý bol dokonca teplejší ako väčšina marcov. Priemerná teplota vo februári dosiahla 5,7 stupňa a bola o 6,1 stupňa vyššia ako normál rokov 1991 až 2020.

Zatiaľ čo bol február bohatý na zrážky, v priemere ich na území Česka spadlo viac ako 150 percent normálu, marec bol zrážkovo skôr normálny. „Zrážkovo bol mesiac marec podľa predbežného hodnotenia na hranici zrážkovo normálneho a podnormálneho mesiaca,“ uviedol CHMÚ.

Dáta sú podľa meteorológov predbežné. Podrobnejšie zhodnotenie počasia za marec zverejní ČHMÚ v prvej polovici apríla.

 

Podobné dáta každý mesiac prináša aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Za ich zhodnotením tohtoročného marca si musíme ešte počkať. Dá sa však predpokladať, že aj u nás sa zaradí medzi najteplejšie v histórii meraní. V jeho posledných dvoch dňoch sme na Slovensku zaznamenali letné dni, pričom veľmi teplé počasie prevládalo aj počas zvyšku mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd