V Česku až dnes zaznamenali prvý letný deň tohto roka. Na juhu Moravy navyše horia lesné porasty

V Česku až dnes zaznamenali prvý letný deň tohto roka. Na juhu Moravy navyše horia lesné porasty
Dominik Cenkner

Kým na Slovensku sme zaznamenali tri letné dni po sebe - na Bielu sobotu, Veľkonočnú nedeľu i Veľkonočný pondelok, v Česku sa tak stalo až dnes. Na juhovýchode krajiny navyše bojujú s požiarmi lesných porastov.

Až dnes bol v Českej republike nameraný prvý letný deň roka. V Karvinej sa popoludní teplota dostala až na +25,7 °C, informuje server in-pocasi.cz.

Okolo +25 °C sa teplota pohybovala aj na pár staniciach na juhu Moravy, napríklad v Lednici. Blízko +25 ° C sa teplota dostala na poludnie aj na juhu Čiech v Českom Krumlove.

 
Teploty o 15:30 h v Česku
Teploty o 15:30 h v Česku, in-pocasi.cz

Ešte teplejšie dnes bolo v susednom Rakúsku. Na hlavnej viedenskej stanici Hohe Warte dnes namerali dokonca maximum +28,5 °C. Ide o mimoriadne vysoké hodnoty pre úvod apríla. Ešte teplejšie bolo v susednom Maďarsku, kde namerali tropických +30 °C a v Srbsku až +31 °C.

Popoludňajšie teploty v Rakúsku
Popoludňajšie teploty v Rakúsku, zamg.ac.at

Na Slovensku tri letné dni po sebe

Za to u nás máme letné dni už od Bielej soboty. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), teploty nad +25 °C vystúpili tak na Bielu sobotu, ako aj počas Veľkonočnej nedele a Veľkonočného pondelka.

Dnes sa navyše aj u nás teploty šplhajú k +30 °C. Po 16. hodine napr. v Mužli namerali +27,6 °C.

Na juhu Moravy horia lesné porasty

V našej oblasti momentálne prevláda veľmi veterné počasie. Deje sa pre blížiaci sa studený front.

Silný vietor v Poľsku usmrtil 5 ľudí, vrátane dvoch detí. Podľa SHMÚ sme aj na Slovensku zaznamenali vietor o sile orkánu. Konkrétne sa tak stalo na staniciach Chopok a Holý vrch.

Vietor sťažuje aj prácu hasičom na juhu Moravy, kde sa na dvoch miestach rozhoreli lesné porasty. Stalo sa tak v Brne-Bystrici a pri Veverských Knínic.

 

Dnešné dianie na Slovensku, ale aj v Európe pozorne sledujeme. K dispozícii je vám náš ONLINE textový prenos. V ňom nájdete všetky dôležité informácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd