Tornádo v Podhájskej sa nepotvrdilo. Išlo o veľmi silný downburst, ktorý bol na úrovni tornáda o sile IF1

Tornádo v Podhájskej sa nepotvrdilo. Išlo o veľmi silný downburst, ktorý bol na úrovni tornáda o sile IF1
Dominik Cenkner

Noc z pondelka na utorok 29. augusta priniesla na naše územie veľmi silné búrky. Najväčšie škody počasie spôsobilo v obci Podhájska, kde si to odnieslo obľúbené kúpalisko. Podľa prvotných ifnromácii to vyzeralo na tornádo, čo potvrdili aj ďalší odborníci, no až detailná analýza ukázala o čo išlo.

Počas spomínanej noci zasiahli naše územie silné búrky, ktoré priniesli viac ako 10 000 bleskových úderov. Nebezpečné boli predovšetkým CG+ blesky. Bežne počas búrok tvorí CG+ blesk len 5 % všetkých bleskov. V noci z pondelka na utorok to však bolo na západe až takmer 36 %.

Takáto rozsiahla elektrická aktivita páchala svoje škody. Problémy dnes ráno hlásia najmä energetici. Tisícky ľudí zostali bez dodávok elektrickej energie.

Okrem bleskov však bol nebezpečný aj silný vietor. Ten v oblasti Maďarska dosahoval rýchlosť vetra o sile až 131 km/h a informovali sme, že tento vietor sa ženie aj smerom na naše územie. Vietor napokon na západe napáchal škody.

Odnieslo si to obľúbené kúpalisko

Obec Podhájska, ktorá leží v okrese Nové Zámky, je známa najmä vďaka svojmu kúpalisku. To navštevujú rekreanti nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín. 

Po vyčíňaní počasia ho museli uzavrieť na neurčito. Poškodilo tam viacero striech, stánkov a silný vietor prevrátil aj karavan s mladou rodinou z Českej republiky. Ich ročnú dcérku museli ošetriť záchranári. 

Už sa vie, čo spôsobilo škody

V priebehu včerajšieho dňa sa začali objavovať informácie, čo škody na obľúbenom kúpalisku spôsobilo. Mohlo ísť o downburst, ale aj tornádo. Podľa našej prvotnej analýzy škôd, dát z meteostaníc, svedectiev a rozsahu škôd to vyzeralo prvotne na tornádo. Škody totiž boli vymedzené len na úzkom páse a reštaurácie, vzdialené len pár desiatok metrov, či susedné centrum obce nezaznamenalo také škody. Miestna amatérska stanica namerala náraz vetra o sile 45 km/h, zatiaľ čo na kúpalisku dosiahol vietor nárazy o sile až 150 km/h.

K verzii o tornáde sa priklonil aj klimatológ SHMÚ Jozef Pecho. V „prospech“ tornáda hovorili aj škody, ktoré boli zaznamenané len v okolí kúpaliska. Zvyšok dediny väčšie škody nezaznamenal. 

Do terénu sa však vybrali odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorí v spolupráci s Európskym laboratóriom pre výskum intenzívnych búrok (ESSL) prišli s prvým záverom, že nešlo o tornádo, ako sme sa pôvodne mylne nazdávali.

M. Šinger k tomu uviedol: „z našej analýzy vyplýva, že charakter škôd, ich priestorová distribúcia a trvanie udalosti odpovedajú javu zvanému downburst, ktorý vzniká zo silného zostupného prúdu búrky alebo búrkového systému. Podľa výraznosti škôd je možné odhadovať, že nárazy vetra tam dosahovali až okolo 150 km/h,“ píše sa na stránke shmu.sk.

Prejavy silnejšie ako bežné tornáda u nás

Ročne sa vyskytne na Slovensku jedno až dve tornáda, pričom prevažná väčšina z nich má silu EF0. Toto tornádo sprevádzajú poryvy vetra okolo 100 km/h.

Vietor s rýchlosťou okolo 150 km/h však dosahujú tornáda, klasifikované až na úrovni IF1. To je tretí stupeň z deviatich, ktoré sa používajú na klasifikáciu tornád v našej oblasti. Ako však dodáva SHMÚ, ďalšie podrobnosti budú známe až v priebehu nasledujúcich týždňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd