Utorkové búrky priniesli vyše 1000 bleskov a desiatky mm zrážok. Nateraz si od nich oddýchneme

Utorkové búrky priniesli vyše 1000 bleskov a desiatky mm zrážok. Nateraz si od nich oddýchneme
Dominik Cenkner

Aj posledný májový utorok priniesol na naše územie búrky. Vyskytovali sa najmä na pomedzí západného a stredného Slovenska, zopár bleskov však udrelo aj na krajnom východe.

Počasie u nás dnes ovplyvňoval výbežok tlakovej výše, ktorý k nám zasahoval od severozápadu. Z toho istého smeru postupoval cez strednú Európu rozpadávajúci sa studený front. 

Bolo preto zrejmé, že tieto podmienky budú priať búrkam. A tak sa aj dialo. 

Prvé búrky sa začali tvoriť už v dopoludňajších hodinách. Konkrétnejšie išlo o oblasť severovýchodne od Hriňovej, hodinky ukazovali 11:20 h.

Na Slovensku bez výraznejších problémov

S pribúdajúcimi hodinami sa búrky začali vyskytovať aj v ďalších lokalitách. Vôbec najintenzívnejšie búrky zaznamenali v okresoch Levice, Nové Zámky a Veľký Krtíš. 

Keďže išlo o stacionárne búrky, sprievodným javom boli prívalové zrážky. Zrážkomerné stanice zaznamenali na vybraných miestach úhrny nad 20 mm. 

Najviac udáva stanica Slovenské Ďarmoty - Ipeľ, a to 26,8 mm. Nasledujú Gbelce s 25,4 mm, a Jasenie s 15,6 mm v okrese Brezno. 

Výraznejšia bola aj blesková aktivita. Najviac ich udrelo na pomedzí Banskobystrického a Nitrianskeho kraja.

Detekcie bleskov zaznamenali na našom území 1 044 bleskov. Zopár z nich udrelo aj na krajnom východe, konkrétne v Košickom kraji.

Bleskové povodne v Maďarsku

Kým na Slovensku búrky nespôsobili výraznejšie problémy, naši južní susedia už toľko šťastia nemali. Búrlivo bolo tak na severe, ako aj v centrálnej časti krajiny a na juhu. 

Utorkové búrky v Maďarsku sa tak podpísali pod zaplavenie viacerých obcí. Za krátky čas napršalo v meste Sántos 30 mm zrážok a napríklad v lokalite Gyöngyös viac ako 20 mm zrážok.

Zrejme najhoršia situácia bola v obci Sántos pri meste Kaposvár, kde prívalové zrážky zatopili celú obec. Voda sa valila ulicami, dedinčania hlásili zatopené domy, pivnice aj záhrady.