VIDEO: Búrky priniesli záplavy aj krupobitie. Takto to vyzerá u našich susedov

Veronika Salayová

Kým na Slovensku búrky nie sú veľmi intenzívne a prevažne sa udržujú v pohraničných oblastiach na juhu Slovenska, v Maďarsku už spôsobili viacero bleskových záplav a priniesli aj krupobitie. 

Dnes máme na Slovensku opäť búrlivo. Prvé búrky na našom území vznikli okolo poludnia v širšom okolí Detvy a odvtedy búrky neutíchajú. 

Búrky vznikajú najmä v pohraničných oblastiach na juhu Slovenska, pričom sú opäť skôr stacionárneho charakteru, čo znamená, že sa pohybujú veľmi pomaly. 

Takýto typ búrok je nebezpečný najmä preto, že prináša prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne povodne.

Čo sa bleskovej aktivity týka, búrky sú dnes oveľa aktívnejšie ako v pondelok − udrelo už takmer 1 000 bleskov. 

Búrky v Maďarsku spôsobujú problémy

Oveľa intenzívnejšie sú však búrky v Maďarsku, kde je búrlivo ako na severe, tak aj v centrálnej časti krajiny a na juhu. Búrky v Maďarsku spôsobujú problémy.

Zatopených je viacero obcí. Za krátky čas napršalo v meste Sántos 30 mm zrážok a napríklad v lokalite Gyöngyös viac ako 20 mm zrážok.

Zrejme najhoršia situácia je v obci Sántos pri meste Kaposvár, kde prívalové zrážky zatopili celú obec. Voda sa valí ulicami, dedinčania majú zatopené domy, pivnice aj záhrady.

Podobne zlá situácia je aj v lokalite Somogy vármegye, kde sú zatopené viaceré oblasti, a navyše sa tu prehnalo aj intenzívne krupobitie. 

Situáciu na Slovensku aj v Európe sledujeme prostredníctvom nášho ONLINE prenosu

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd