V Česku sa vyskytla supercela. Intenzívnejšie búrky sa presúvajú do Poľska

V Česku sa vyskytla supercela. Intenzívnejšie búrky sa presúvajú do Poľska
Peter Minárik

V susednom Česku sa v priebehu dnešného podvečera sformovala supercela, ktorá našťastie väčšie problémy nespôsobila, no oveľa silnejšie búrky sa aktuálne vyskytujú v Nemecku a presúvajú sa smerom do Poľska.

Z Nemecka sa smerom do Poľska presúva studený front, na ktorom sa tvoria pomerne intenzívne búrky. Búrky však nie sú sústredené len do oblasti studeného frontu, ale nad susedným Českom sa vytvorili predfrontálne búrky, ktoré vedia byť niekedy aj nebezpečnejšie.

Nad územím Českej republiky sa tvorili multicely, pričom sa sformovala aj jedna supercelárna búrka, ktorú sa podarilo zachytiť.

supercela nad západným Českom
supercela nad západným Českom, Eli Salzmanová
 

Táto supercela však našťastie nepriniesla škody a počas nej boli hlásené len silnejšie poryvy vetra a krúpky s priemerom do 1 cm.

Oveľa nebezpečnejšie búrkové divadlo sa v týchto chvíľach odohráva nad Nemeckom a Poľskom

Front prináša búrky

Už počas dňa sme informovali, že situácia v páse od Holandska po Poľsko je dnes veľmi nebezpečná a dokonca sú vhodné podmienky na tvorbu supercelárnych búrok, ktoré by mohli byť schopné vyprodukovať aj tornádo.

Tornádo ešte hlásené nebolo, no hlásené sú už 2 cm krúpy, či silný vietor, ktorý na niektorých miestach severovýchodného Nemecka strhol strechy. Práve teraz sa silné búrky presúvajú z Nemecka smerom nad Poľsko.

aktuálne radarové dáta
aktuálne radarové dáta
 

Nebezpečenstvo na severe Nemecka a Poľska trvá až do neskorých nočných hodín. Na našom území môžete byť pokojný. Búrky sa neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd