V Dudinciach +35 °C, zatiaľ čo v Prahe len +14 °C. Rúti sa na nás ochladenie. Za hranicami je už poriadne CHLADNO

V Dudinciach +35 °C, zatiaľ čo v Prahe len +14 °C. Rúti sa na nás ochladenie. Za hranicami je už poriadne CHLADNO
Peter Minárik

Na naše územie sa rúti ochladenie, ktoré zasiahne už večer aj naše územie. V porovnaní s dnešným dňom bude už zajtra na západe výrazne chladno. V týchto chvíľach máme na Slovensku letné, ba až tropické počasie, zatiaľ čo hneď za našimi západnými hranicami panuje jeseň.

Z Poľska, naprieč celým Českom, Rakúskom, Slovinskom až do Chorvátska sa tiahne rozsiahly studený front. Tento front je hranicou medzi letom a jeseňou.

Slovensko sa zatiaľ nachádza na tej letnej strane, no naši západní susedia sa už nachádzajú v jesennom počasí, pričom v Alpách začalo snežiť a tu vládne skôr zima.

Ochladenie však v nadchádzajúcich hodinách dorazí aj na naše územie a treba sa pripraviť na výraznú zmenu počasia, ktorú prinesie spomínaný studený front.

Leto končí

Dnes sme vás už informovali, že letné počasie končí. Takto teplo ako dnes už na našom území toto leto, ktoré končí vo štvrtok nebude a zrejme takto teplo nebude tento rok už vôbec.

Aktuálne teploty sú na Slovensku poriadne vysoko. Najteplejšie je v obci Somotor, v Košickom kraji, kde sa aktuálna teplota pohybuje až na +36,2 °C.

S takýmto teplým počasím sa treba rozlúčiť. Ako vidieť na teplotnej mape, tak hneď za našimi západnými hranicami je už poriadne chladno. 

V Budapešti je +36 °C, vo Viedni len +25 °C a v Prahe už len +14 °C. Výrazné teplotné rozhranie, ktoré sa tiahne cez Európu tak oddeľuje leto od jesene a rozdiel medzi teplotami je aj +20 °C.

Zmena príde aj ku nám

Aj na našom území sa treba v nadchádzajúcich hodinách pripraviť na výraznú zmenu počasia, ktorá príde už večer. Na čele studeného frontu, ktorý sa nachádza nad Českom, Rakúskom a nad Balkánom sa začínajú formovať silné búrky. Tie sú najsilnejšie nad Chorvátskom a nad Slovinskom a práve z tejto oblasti sa búrky večer doženú aj ku nám.

hranica medzi letom a jeseňou je jednoznačná, zdroj: idokep.hu
hranica medzi letom a jeseňou je jednoznačná, zdroj: idokep.hu

Búrky sa začínajú na čele tohto studeného frontu vytvárať a po západe Slnka sa búrky doslova dovalia aj ku nám. Sprevádzané budú silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami o čom vás ešte budeme informovať.

Čo je však pre naše územie podstatné je zajtrajšie ochladenie. Studený vzduch, ktorý je už teraz nad západnou Európu sa zajtra dostane aj nad naše územie, predovšetkým nad západnú časť krajiny.

V porovnaní s dnešnými teplotami sa zajtra ochladí aj o viac ako 10 °C a čo je najzaujímavejšie, tak najchladnejšie nebude ani tak na severe, čo sa takmer vždy vstáva, ale na Záhorí a v Bratislave, kde sa teploty nedostanú ani nad +20 °C. Leto tak definitívne končí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd