V Európe začína byť čoraz búrlivejšie. Teplý február prináša prvé silné búrky

V Európe začína byť čoraz búrlivejšie. Teplý február prináša prvé silné búrky
Veronika Salayová

Aj keď je iba február, v Európe začína byť čoraz búrlivejšie. Dokonca sa juhu Európy v posledných dňoch prehnali mimoriadne intenzívne búrky, ktoré priniesli so sebou aj nebezpečné sprievodné javy. 

Približne od polovice februára sa v Európe objavujú prvé intenzívne búrky. V posledných dňoch však boli búrky mimoriadne intenzívne a prehnali sa najmä juhom Európy.

Búrky so sebou priniesli aj veľmi nebezpečné javy ako napríklad veľmi zriedkavé februárové tornádo na sever Talianska či krupobitia, ktoré boli natoľko intenzívne, že celé mestá zahalili do biela. 

 

Veľmi búrlivý bol aj uplynulý víkend. V sobotu napríklad udrelo na našom kontinente vyše 110 000 bleskových výbojov. Nedeľa taktiež priniesla búrlivé počasie s počtom bleskov vyše 66 000.

sobotné búrky v Európe
sobotné búrky v Európe, Bliztortung

Búrky sú v zimných mesiacoch zriedkavé

Búrky patria medzi prejavy počasia, ktoré sú charakteristické najmä pre leto a ich výskyt v zimných mesiacoch (december až február) je oveľa zriedkavejší. Napriek tomu sa búrky objavujú počas celého roka. 

Búrky v zime, t j. do konca februára, sa objavujú na úrovni približne 2 % z celkového počtu búrok vo zvyšných troch ročných obdobiach. Zriedka však prinášajú výraznú bleskovú aktivitu, ako to bolo napríklad v sobotu na juhu Európy.

 

S intenzívnymi búrkami do veľkej miery súvisí teplota, ktorá je v Európe už niekoľko dlhých týždňov nadpriemerná. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd