V Košiciach potvrdili výskyt ázijského komára. Ako veľmi je pre nás nebezpečný?

V Košiciach potvrdili výskyt ázijského komára. Ako veľmi je pre nás nebezpečný?
Veronika Salayová

V Košiciach potvrdili výskyt invazívneho druhu komára, ktorý pôvodom pochádza z Ázie. Všetko nasvedčuje tomu, že na Slovensku prezimoval. 

Invázny druh komára Aedes japonicus japonicus, ktorý pochádza z Japonska, Kórei, Číny a východných oblastí Ruska, prvýkrát potvrdili v Košiciach, informuje TASR.

Samičky komára ručne odchytili v Čermeľskom údolí aj v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (ÚVLF) počas teplotne nadpriemerných mesiacov február a marec, informovala o tom hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková pre slovenskú agentúru. 

 

Komár sa rýchlo prispôsobil

„Samičky boli v areáli UVLF odchytené pri univerzitnej veterinárnej nemocnici a vo farmaceutickom pavilóne. Takýto nález v ešte takmer zimných mesiacoch napovedá, že ide o komáre, ktoré v našich podmienkach prezimovali s najväčšou pravdepodobnosťou vo forme vajíčok. Vysoké denné teploty vo februári a marci umožnili vývin lariev a liahnutie samičiek,“ vysvetlila profesorka Alica Kočišová z katedry epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia na univerzite. 

Molekulárna identifikácia podľa nej potvrdila stopercentnú zhodu s druhom zisteným na Slovensku v predchádzajúcom období. Populácie tohto komára sú rozšírené naprieč celou Európou a v minulom roku bol ich výskyt potvrdený aj v okolí Bratislavy, Banskej Bystrice či Prešove. 

Tento komár je druhom kontajnerového biotopu, ktorý sa prispôsobil mestským oblastiam. Jeho schopnosť odolávať zimným teplotám a rýchlosť šírenia naznačujú, že patrí v Európe k rýchlo sa šíriacim druhom, informovala UVLF.

 

Je tento komár nebezpečný?

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky. Môže prenášať aj ďalšie flavivírusy, ktoré napríklad vyvolávajú horúčku dengue, ako aj alphavírusy spôsobujúce horúčku Chikungunya a podobne, informuje TASR.

„Výskyt inváznych druhov komárov a ich šírenie sa teda stáva aj na Slovensku vážnym zdravotným problémom a podcenenie tohto rizika môže mať negatívny dopad na zdravie ľudí aj zvierat,“ upozorňuje Kočišová, ktorá sa spolu s kolegami venuje výskumu aj v tejto oblasti.

Ľudia by sa mali pred uštipnutím chrániť najmä používaním repelentov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd