V noci dorazí ORKÁN Fabienne. Hrozia výpadky elektriny

Ľubomír Franko

Počas druhej polovice noci dorazí na Slovensko orkán Fabienne. Prinesie silný nárazový vietor, ktorý môže napáchať početné škody. Hrozia komplikácie v doprave a výpadky dodávok elektrickej energie. 

Orkán Fabienne sa najskôr preženie Nemeckom a Českom, kde dnes popoludní prinesie mimoriadne silné búrky. Na našom území začne vietor naberať na sile vo večerných hodinách, pričom najsilnejšie nárazy dorazia po polnoci.

Najsilnejší vietor po polnoci

Najsilnejší vietor by mal doraziť po polnoci, najskôr do najvyšších horských polôh, kde môže dosiahnuť nárazy aj okolo 40 m/s. Postupne bude rýchlosť vetra narastať aj v nižších polohách. 

Vietor, čo sa týka nízkych polôh, zasiahne najskôr krajný západ, postupne sa intenzívne nárazy vyskytnú aj v Podunajskej nížine. Na krajný západ by mal silný vietor doraziť okolo 2:00 v noci a v priebehu niekoľkých minút sa rozfúka aj vo východnej časti Podunajskej nížiny. 

Najsilnejší vietor sa očakáva medzi 2:00 a 6:00, kedy bude rýchlosť vetra dosahovať 20 až 30 m/s, v nárazoch ojedinele aj viac. 

Vietor bude najsilnejší na juhozápade, no veterno bude aj na zvyšku územia. Vietor by mal byť na strednom a východnom Slovensku slabší a v nárazoch by mal dosiahnuť do 70 km/h. Pravdepodobnosť škôd pri takomto vetre je malá, no existuje. 

Vietor môže napáchať škody. Rátajte s komplikáciami v doprave

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe zriedkavá a môže napáchať veľké škody. Najviac sú ohrozené stromy a strechy, ráno preto treba rátať s komplikáciami v doprave. Popadané stromy môžu zasiahnuť aj elektrické vedenie, preto treba počítať s výpadkami dodávok elektrickej energie. 

Vietor začne slabnúť po 6-tej hodine ráno. Dovtedy treba rátať s komplikáciami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd