V piatok a počas víkendu si užite posledné teplé a slnečné dni. Blíži sa výrazné ochladenie

V piatok a počas víkendu si užite posledné teplé a slnečné dni. Blíži sa výrazné ochladenie
Dominik Cenkner

Séria veľmi teplých dní na našom území neskončí ani v závere tohto pracovného týždňa. V piatok tak zmenu počasia nečakajte, naďalej bude veľmi teplo. Ako sa však hovorí - všetkým dňom je raz koniec - a platiť to bude aj v tomto prípade. Zmena v podobe ochladenia nás čaká už čoskoro.

Po výraznom ochladení, ktoré zažilo časť Slovenska v priebehu stredy - pripomeňme, že teploty v priebehu 24 hodín miestami klesli aj o 12 °C - sme vo štvrtok opäť zaznamenali výrazné oteplenie. Teploty sa dostali nad +20 °C a aj obloha sa vyjasnila.

Podobný charakter počasia sa očakáva aj dnes. Vďačiť za to môžeme tlakovej výši so stredom nad Alpami, ktorá bude do našej oblasti zasahovať od juhozápadu.

V piatok teda bude prevládať jasné až polojasné počasie. Ráno a predpoludním sa ojedinele budú tvoriť hmly alebo nízka oblačnosť.

 

Naďalej bude teplo. Oproti dlhodobému priemeru budú piatkové teploty aj o viac ako 7 °C vyššie.

Rozdiel piatkových popoludňajších teplôt oproti dlhodobému priemeru
Rozdiel piatkových popoludňajších teplôt oproti dlhodobému priemeru, imeteo.sk

Denné teploty a vietor

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +19 °C do +24 °C. Chladnejšie bude len na severe, kde sa miestami očakáva +16 °C až +19 °C.

Pomerne teplo bude aj na horách. Vo výške 1500 metrov sa oteplí na +10 °C.

Vietor bude fúkať prevažne od severu s rýchlosťou do 6 m/s. Na strednom Slovensku, Spiši a Gemeri sa očakáva prevažne slabý vietor.

Očakávané piatkové maximálne denné teploty
Očakávané piatkové maximálne denné teploty, imeteo.sk

Víkendové počasie

V sobotu bude počasie v našej oblasti aj naďalej pod vplyvom tlakovej výše. Tá k nám bude svojím okrajom zasahovať od juhozápadu až západu.

Očakáva sa prevažne polojasná obloha, ale výnimočne sa kde tu môžu vyskytnúť aj slabé zrážky. Oteplí sa, denné maximá vystúpia do +25 °C.

V nedeľu medzi oblasťou vyššieho tlaku vzduchu nad južnou polovicou Európy a tlakovou nížou nad severnou časťou Európy k nám bude pred studeným frontom od západu vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu.

Obloha prinesie viac oblačnosti a najmä na severe sa vyskytnú prehánky či dážď. Nie sú pritom vylúčené ani búrky. Bude však mimoriadne teplo, a to až do +28 °C.

Zmena v podobe ochladenia

Nový pracovný týždeň prinesie výraznú zmenu počasia. Od severozápadu postúpi nad našu oblasť zvlnený studený front spojený s rozsiahlou tlakovou nížou nad severnou polovicou Európy.

Postupne sa na viacerých miestach rozprší a ojedinele sa vyskytnú aj búrky. Ochladí sa, denné maximálne teploty vystúpia už len do +21 °C.

V pondelok nás čaká výrazné ochladenie
V pondelok nás čaká výrazné ochladenie, imeteo.sk

Blížiace sa ochladenie bude dlhodobejšie. Navyše sa vrátia aj nočné mrazy.

 

Viac podrobností prinášame v tomto článku. Rovnako tak do pozornosti dávame našu predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd