Vedci sa boja toho, čo príde. Rekordne silný El Niño im narušil klimatické predpovede

Vedci sa boja toho, čo príde. Rekordne silný El Niño im narušil klimatické predpovede
Veronika Salayová

Už 10 mesiacov po sebe sa naša planéta otepľuje. Za týmito horúčavami stojí najmä rekordne teplý atmosférický fenomén El Niño. Vedcov však znepokojuje to, čo ešte len príde.

Ako sme vás informovali, marec bol najteplejším marcom na svete v histórii meraní, čím sa teplotné rekordy predĺžili na 10 mesiacov po sebe. Vedci sa čoraz viac boja toho, čo ešte príde.

Podľa mnohých hrozí, že svet by sa mohol nakloniť do novej fázy ešte rýchlejšej zmeny klímy, informuje BBC. Za horúčavami do veľkej miery stojí rekordne silný El Niño, ktorý však už stráca na sile a postupne zaniká. 

Budúce predpovede sú ohrozené

Niektorí klimatológovia sa aj napriek tomu obávajú, že sa toto otepľovanie planéty nepoľaví. Odborník Gavin Schmidt, riaditeľ Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie NASA, sa obáva, čo to znamená pre budúce predpovede.

 

„Naše predpovede pre špecifiká roku 2023 dosť dramaticky zlyhali a ak predchádzajúce štatistiky nefungujú, potom bude oveľa ťažšie povedať, čo sa stane v budúcnosti,“ povedal odborník na predpovede počasia.

Aj ďalšia odborníčka Samantha Burgess z Copernicus ECMWF hovorí, že sa stále snažia pochopiť, prečo sa situácia v polovici minulého roka tak dramaticky zmenila a ako dlho bude táto situácia pokračovať, či už ide o fázový posun, alebo o výkyv v dlhodobých klimatických trendoch. 

Svetoví vedci sú na vážkach

Súčasný El Niño teraz ustupuje a pravdepodobne sa skončí v najbližších mesiacoch. Zatiaľ čo vedci si nie sú istí, ako sa presne vyvinú podmienky v Pacifiku, súčasné predpovede naznačujú, že zanikajúci El Niño by mohol byť nahradený svojím náprotivkom, a to chladnou fázou La Niña v jesenných mesiacoch.

fázy El Niňo
fázy El Niño, zdroj: ECMWF/BBC

Toto ochladenie morského povrchu by za normálnych okolností znamenalo dočasný pokles globálnej teploty vzduchu, ale ešte sa uvidí, ako sa to presne vyvinie.

 

„Určite vidíme oslabenie El Niña, ale otázkou je, ako nakoniec skončíme?,“ hovorí aj Michelle L'Heureux, vedkyňa z centra predpovedí klímy NOAA. Vedci sú si však istí jednou vecou: Spôsob, ako zastaviť otepľovanie sveta, je rýchle zníženie emisií plynov otepľujúcich planétu. Cesta z tohto začarovaného kruhu je iba jedna...

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd