Veľkonočná nedeľa prinesie LETNÉ TEPLOTY. Potrápi nás saharský prach a k večeru možno aj búrky

Veľkonočná nedeľa prinesie LETNÉ TEPLOTY. Potrápi nás saharský prach a k večeru možno aj búrky
Dominik Cenkner

Pred nami je posledná marcová nedeľa, ktorá je zároveň aj sviatočná - slávime Veľkú noc. Počasie nám však pripomína skôr leto ako jar a inak tomu nebude ani dnes.

Pospali sme si o hodinu kratšie, ale dobrou správou je, že nás dnes čaká prevažne pekný, slnečný deň. Poďme však po poriadku.

Medzi rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad západnou polovicou Európy a priľahlým oceánom a tlakovou výšou nad juhovýchodnou Európou k nám bude aj naďalej prúdiť od juhozápadu veľmi teplý vzduch. Ten k nám okrem vysokých teplôt prinesie aj ďalšiu dávku saharského prachu.

Už v priebehu soboty sme mohli pozorovať nápadné sfarbenie oblohy, ale prach zo Sahary sme vnímali aj prostredníctvom kvality ovzdušia. Tá je na väčšine územia zhoršená až zlá. Dokonca nám hrozí aj smog.

 

Počasie vo Veľkonočnú nedeľu

Dnes bude prevládať prevažne polojasná obloha, len prechodne bude miestami až oblačno. Popoludní sa výnimočne môžu vyskytnúť slabé zrážky, pričom vylúčené nie sú ani búrky. Vyskytnúť sa môžu najmä na západe krajiny. Búrky však nebudú silné, také silnejšie búrky očakávame v pondelok.

V priebehu včerajšieho dňa sme na východe zaznamenali veľmi vysoké teploty, ktoré sa dostávali takmer k +25 °C, pričom v niektorých lokalitách už padli rekordy. V Kamenici nad Cirochou aj v Milhostove bol zaznamenaný historicky najteplejší marcový deň, keď teplota pokorila +23 °C. Počas dnešného dňa bude ešte teplejšie a najteplejší marcový deň v histórii zaznamenáme aj na ďalších miestach nášho územia.

Dnes by sme naviac mali na našom území zaznamenať prvý letný deň tohto roka. Denné maximá sa totiž očakávajú na úrovni od +20 °C do +25 °C. Na dolnom Zemplíne môže byť aj teplejšie.

Očakávané denné maximá na Veľkonočnú nedeľu
Očakávané denné maximá na Veľkonočnú nedeľu, imeteo.sk

Naďalej bude veterno. Južný vietor bude dosahovať rýchlosť 3 až 10 m/s, na západe a severe ojedinele okolo 12 m/s, v nárazoch okolo 18 m/s (65 km/h).

Pozor si dajte aj na horách. Vo vysokých polohách sa očakáva búrlivý vietor až víchrica.

Veľkonočný pondelok bude priať šibačom a polievačom

Podobný charakter počasia sa očakáva aj v priebehu Veľkonočného pondelka. Bude polojasno až oblačno a naďalej veľmi teplo s dennými maximami do +26 °C.

 

Na západe sa síce môžu vyskytnúť búrky, ale to až k večeru, kedy sa už šibať a polievať nechodí. Viac informácií ponúka naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd