VIDEO: Blesk nad Nitrou vytvoril siluetu človeka. Takýto záber sa podarí zachytiť len raz za život

Dominik Cenkner

Uplynulý týždeň priniesol na naše územie početné búrky. Najintenzívnejšie z nich sa vyskytli v piatok, kedy bola výrazná aj blesková aktivita. Práve vtedy sa podarilo zachytiť jedinečný záber.

Počasie u nás v týždni od 5. júna ovplyvňoval vlhký vzduch, v ktorom sa udržovalo nevýrazné tlakové pole. Na celom našom území sa tak vyskytovali početné búrky, ktoré spôsobovali aj škody. 

Zväčša totiž išlo o stacionárne búrky, ktoré do jednotlivých lokalít prinášali intenzívne lejaky. Najbúrlivejšie bolo v piatok 9. júna. 

Piatkové búrky priniesli viac ako 14 000 bleskov, zrejme aj na Slovensku zosadlo tornádo a prívalové zrážky zaplavovali dediny i mestá. Z celého dňa sme vám priniesli aj, pomerne obsiahli, súhrn. Nájdete ho >>>na tomto odkaze.

Búrky nad Slovenskom v piatok 9. júna, zdroj: blesky.bourky.cz
Búrky nad Slovenskom v piatok 9. júna, zdroj: blesky.bourky.cz

Jedinečný záber

Ako dokazuje aj obrázok vyššie, v piatok sa búrky vyskytovali naprieč celým územím a sprevádzané boli aj početnými bleskami. Detekcie bleskov ich zaznamenali presne 14 197.

Množstvo profesionálnych i amatérskych „lovcov búrok“ tak bolo v pozore. Len na jedného sa však usmialo šťastie. 

Jedinečný záber zachytil pán Marek Ondrejička. V piatok ráno zachytil blesk nad Nitrou, ktorý až nápadne pripomína siluetu človeka.

zdroj: Marek Ondrejička
zdroj: Marek Ondrejička

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd