Piatkové búrky: Viac ako 14 000 bleskov, zaplavené dediny, tromby, možné tornádo a obete len pár km od Slovenska

Piatkové búrky: Viac ako 14 000 bleskov, zaplavené dediny, tromby, možné tornádo a obete len pár km od Slovenska
Dominik Cenkner

Máme za sebou doposiaľ najbúrlivejší deň tohto týždňa. Naše územie zasiahli početné búrky i intenzívne zrážky. Všetko sme sledovali spolu s vami a preto vám prinášame súhrn toho najdôležitejšieho, čo dnešný deň v súvislosti s počasím priniesol.

Všetko to začalo už v nočných hodinách. Prvé búrky sa začali tvoriť krátko po 01:30 h. V priebehu nasledujúcich hodín bolo jasné, že nás čaká skutočne búrlivý deň. 

Počet bleskov už ráno presiahol celodenné hodnoty z posledných dní. Napokon ich do 20:00 h udrelo 14 195.

Prvé problémy už v ranných hodinách

Početné búrky v ranných hodinách boli sprevádzané prívalovými zrážkami. Najkritickejšia situácia bola na západnom a strednom Slovensku. 

Podľa údajov z oficiálnych staníc Slovenského hydrometeorologického ústavu spadlo na niektorých miestach viac ako 40 mm zrážok. Takéto vysoké úhrny za 12 hodín k 07:00 h ráno namerali napr. na stanici Siladice v okrese Hlohovec, ale aj v Detvianskej Hute v okrese Detva.

Podobne ako tomu bolo vo štvrtok, aj piatkové ráno prinieslo záplavy do okolia nášho hlavného mesta. Krátko pred 8:00 h sa vodiči sťažovali na množstvo vody na cestách v okolí Ivanky pri Dunaji. 

Podmočený terén viedol aj k pádom stromov. Stalo sa tak napr. na výjazde z Dvorov nad Žitavou do Pribety.