VIDEO: Blesk udrel len pár metrov od mladíka. Snažil sa zachytiť búrku

Dominik Cenkner

Obrovské šťastie mala dvojica mladíkov, ktorí sa rozhodli zachytiť na video búrku, ktorá zasiahla ich mesto. Jedného z nich totiž skoro zabil blesk.

Čínske mesto Langfang zasiahla ešte v polovici júna búrka. Nič veľké ani nezvyčajné, aj napriek tomu sa dvojica rozhodla zvečniť ju na video.

Na prvý pohľad banalita sa však ukázala ako nesmierne nebezpečná, ba priam tragická. Blesk totiž udrel len pár metrov od jedného z mladíkov.

Incident sa našťastie zaobišiel bez zranení. Dvojica zo zážitku ostala „len“ v poriadnom šoku.

Blesky už neraz zabíjali

Aj keď úder blesku do človeka nebýva častý, ak sa tak stane, má to väčšinou fatálne dôsledky. Len v posledných dňoch sme vás informovali o dvojici takýchto prípadov.

Prvý z prípadov sa stal v stredu 29. júna počas búrky na juhu Poľska. Zásah bleskom neprežil mladý turista z Ukrajiny. 

Ten sa vybral na túru na poľskú stranu Tatier. Konkrétne na vrch Giewont. Ide o turistami vyhľadávaný horský masív v Tatranskom národnom parku, ktorý má tri vrcholy a značené chodníky.

O podobnom prípade sme vás informovali aj vo štvrtok 23. júna. Silné búrky sa vtedy ešte v stredu prehnali juhom amerického štátu Kalifornia.

Po zásahu bleskom zomrela majiteľka aj jej dvaja štvornohí miláčikovia. Nevedno prečo, rozhodla sa ich vyvenčiť v čase zúriacej búrky. Telá ženy a zvierat sa našli na ceste pozdĺž rieky San Gabriel v meste Pico Rivera, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Los Angeles.

Lovenie búrok má svoje pravidlá

V posledných rokoch, aj vďaka rozšírujúcim sa sociálnym sieťam, sa lovenie búrok stalo hitom. Netreba však zabúdať na to, že zachytiť búrku na fotografiu alebo video musí podliehať pravidlám, a to práve pre bezpečie samotných autorov.

Lovec búrok musí byť vybavený predovšetkým kvalitnými vedomosťami z meteorológie a dostatočnou technikou. Sledovať musí aj radary a družicové snímky. Najdôležitejšie pravidlo je však neriskovať.

Niet pochýb o tom, že si to dvojica čínskych mladíkov z videa vyššie, zapamätá už do smrti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd