VIDEO: Búrky nabrali na obrátkach. Voda strhávala autá. Prerušili aj vlakovú dopravu

VIDEO: Búrky nabrali na obrátkach. Voda strhávala autá. Prerušili aj vlakovú dopravu
Veronika Salayová

Búrky spôsobili masívne zatopenie niekoľkých miest a obcí. Záplavy po búrkach boli na juhu Slovenska, v Rakúsku a najhoršia situácia bola v Maďarsku. Vody bolo toľko, že doslova strhávala autá z ciest. 

Včerajšie búrky narobili nemálo problémov. Obec na juhu Slovenska vyhlásila krízovú situáciu, no oveľa horšie pri búrkach obišlo susedné Maďarsko.

Tam prívalový lejak zo stacionárnych búrok priniesol desiatky milimetrov zrážok, podľa amatérskych staníc aj vyše 100 mm. Takéto množstvo vody spôsobilo bleskové záplavy.

Niekoľko obcí a miest vytopilo a voda sa valila ulicami. Kritická situácia bola najmä v lokalitách v Taszára, vo Fejéri, v Kétyene, v Pécsi či v Üröme, kde vola zatopila celé obce. 

Vo večerných hodinách sa dokonca objavilo tornádo v Óbude, ktoré potvrdil aj maďarský meteorologický portál Idókép. Aby toho nebolo málo, tak v Pécsi zasiahol blesk dom, ktorý sa následne vznietil. Požiar, našťastie, hasiči rýchlo dostali pod kontrolu.

Voda strhávala autá

Severozápadne od Szekszárdu v malej dedinke Kéty na včerajšok určite nezabudnú. V dôsledku prudkých lejakov bolo vody toľko že sa prudko valila ulicami obce.

Kalná voda zaplavila v obci takmer všetky záhrady a domy a podľa svedkov tam voda doslova strhávala autá. 

V dôsledku včerajších búrok bola prerušená aj vlaková doprava medzi Maďarskom a Rakúskom. Vlaková doprava medzi Királyhidou a Pándorfalu (Bruck an der Leitha a Parndorf) a Nessiderom (Neusiedl am See) bola v utorok večer od 20:45 hod. v Rakúsku zastavená.

Dôvodom prerušenia vlakovej dopravy bol zosuv pôdy na trať, konkrétne sa zosunula spraš. Podľa oznámenia rakúskych železníc budú na týchto dvoch dotknutých úsekoch premávať náhradné autobusy až do stredajšieho poludnia. Medzi Hegyeshalom a Pándorfalu premáva podľa informácií kyvadlový vlak. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd