VIDEO, ktoré musíte vidieť. Polárna žiara „tancuje“ nad Tatrami

Dominik Cenkner

Ešte v nedeľu 23. apríla sa takmer nad celým Slovenskom objavila polárna žiara v celej svojej kráse. Išlo o dôsledok silnej geomagnetickej búrky. Nevšednú nádheru zachytilo množstvo astrofotografov alebo aj úplných amatérov. Zachytilo ju však aj niekoľko kamier.

Polárna žiara (tiež nazývaná ako Aurora Borealis alebo Aurora Australis) je prírodný jav, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v oblastiach blízko severného a južného pólu Zeme. Je to svetelné žiarenie, ktoré vzniká v dôsledku interakcie slnečného vetra so Zemskou magnetosférou a atmosférou.

V nedeľu 23. apríla tohto roka Zem nečakane zasiahla geomagnetická búrka triedy G4, ktorá je charakterizovaná ako silná geomagnetická búrka. Preto nečakaná, lebo prúd koronálnej hmoty pochádzajúci zo Slnka dorazil skôr a magnetosféru Zeme zasiahla väčšou silou slnečného vetra, ako sa predpokladalo.

Polárnu žiaru sme tak mohli pozorovať aj z nášho územia. Dokonca ju bolo vidieť ešte južnejšie od nás, a to aj z Maďarska.

Vzniklo množstvo krásnych záberov

Množstvo ľudí po zverejnení správ o silne viditeľnej polárnej žiare utekalo von so svojimi fotoaparátmi, mobilmi, či kamerami. Vzniklo tak množstvo krásnych záberov. 

Ukázali sme vám ich aj v našich článkoch. Nájdete ich napr. po kliknutí SEM <<< alebo TU <<<.

Tancujúca polárna žiara nad Tatrami

Medzi tým obrovským množstvom záberov si našu pozornosť zaslúži video, ktoré zverejnil Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied na svojich sociálnych sieťach. Polárnu žiaru zachytili aj ich kamery z observatórií na Skalnatom plese a v Starej Lesnej.

Časozberné video trvá len niekoľko sekúnd, ale zachytáva dianie na oblohe v priebehu niekoľkých hodín. Aj preto sa zdá, že polárna žiara na oblohe akoby tancovala.

Len včera sme vás pritom informovali o ďalšej silnejšej geomagnetickej búrke, vďaka ktorej sme mali mať možnosť opäť raz vidieť polárnu žiaru. Predpovede sa však podľa všetkého nenaplnili a polárnu žiaru zo Slovenska vidieť nebolo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd