VIDEO: Na Tatranskej elektrickej železnici došlo ku skratu. Doprava pod Tatrami kolabuje

Dominik Cenkner

Nepriaznivé počasie v sobotu večer sužuje viacero oblastí Slovenska. Najkritickejšia situácia je na severe. 

AKTUALIZÁCIA 18:55 h - Podľa zistení išlo o riadený skrat. Takýmto spôsobom sa doslova rozbíja námraza na vedení.

Už sme vás informovali, že zatiaľ čo od západu sa začína meniť dážď na sneženie a husto sneží nielen na Záhorí, v Bratislave a na celom Považí, či v Žilinskom kraji, tak aktuálne nám najväčšie nebezpečenstvo spôsobuje iný jav, a to mrznúci dážď.

Intenzívny mrznúci dážď sa vyskytuje najmä na Spiši, no rozširuje sa aj do ďalších častí Prešovského kraja. Situácia sa začína zhoršovať z minúty na minútu.

Intenzita mrznúceho dažďa totiž dosahuje aj 3 mm za hodinu. Na Spiši sa aktuálne teploty pohybujú od -1 do -2 °C a na cestách sa tak vytvára niekoľkocentimetrová hrubá vrstva ľadu, ktorá začína paralyzovať počasie.

Kritická situácia v oblasti Tatier

Ako informuje TASR, silná poľadovica pod Tatrami komplikuje dopravu počas celej soboty. Vodiči na sociálnych sieťach informovali o problémoch najmä na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách.

Neprejazdná bola napríklad podľa obce Liptovská Teplička cesta do Vikartoviec v okrese Poprad. Cesty sú miestami takmer neprejazdné a pod váhou zmrznutého snehu a ľadu padajú už aj väčšie konáre.

Problémy sú podľa hasičov už aj na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ). „Najmä v tatranskej oblasti v dolinách a kotlinách stále padá mrznúci dážď pri nízkej teplote -5 až -2 °C, prechodne je aj výdatnejší. Miestami už napršalo aj viac ako päť milimetrov. Tvorí sa tak hrubšia vrstva ľadu, ktorá spôsobuje množstvo komplikácií,“ uvádza SHMÚ. Meteorológovia v tejto súvislosti vyzývajú obyvateľov regiónu, aby ak nutne nemusia, radšej nikam nevychádzali. 

Situácia sa tak skoro nezlepší

Ešte niekoľko najbližších hodín sa situácia výraznejšie nezlepší. V juhozápadnom prúdení cez oblasť stále postupujú jednotlivé pásma zrážok. Výstraha 2. stupňa pred poľadovicou platí pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa až do 18. hodiny.

Pre zlé poveternostné podmienky mali počas dňa viacero výjazdov aj hasiči. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdil, že najhoršia situácia je vo Vysokých Tatrách a tiež v okrese Kežmarok.

„Výjazdy boli k uviaznutým ľuďom, mali sme aj dopravné nehody, všetko riešime priebežne. Situácia je primeraná počasiu, meškajú už aj autobusy, podľa našich informácií je električkové spojenie medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom momentálne pozastavené," priblížil operačný dôstojník a apeloval na ľudí, aby sa zhoršenej situácii v zjazdnosti ciest prispôsobili, respektíve vôbec nejazdili. 

Vlaky meškajú niekoľko hodín

Poľadovica komplikuje dopravu aj na železničnej trati, medzi Kráľovou Lehotou a stanicou Poprad-Tatry uviazol vlak RJ 1003 a v tejto časti je tak prevádzka prerušená. Informovala o tom na sociálnej sieti komunita "Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR" s tým, že problémy spôsobuje námraza na trakčnom vedení. Predpokladané meškanie spojov v tomto úseku je hodina až 150 minút.

Situáciu pozorne sledujeme v našom LIVE textovom prenose, ktorý nájdete na tomto odkaze >>> TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd