VIDEO: Pri vyčíňani tornád v Oklahome zomreli najmenej štyria ľudia. Jednou z obetí je aj dieťa

VIDEO: Pri vyčíňani tornád v Oklahome zomreli najmenej štyria ľudia. Jednou z obetí je aj dieťa
Dominik Cenkner

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej štyri obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Televízia NBC uviedla, že za noc na nedeľu bolo v Oklahome zaznamenaných 35 správ o tornádach. Tie spôsobili veľké materiálne škody na infraštruktúre. Podľa TASR si vynútili aj uzavretie diaľnic.

Ako uviedla agentúra AP, záchranári i obyvatelia začali zisťovať škody na domoch a firmách spôsobené silným vetrom, krupobitím a záplavami. Búrky sprevádzané silným vetrom na viacerých miestach strhli aj elektrické vedenie.

 

Agentúra AP v súvislosti s výpadkom elektriny informovala, že v štáte Oklahoma bolo v nedeľu ráno bez elektriny takmer 33 000 zákazníkov. V štáte Texas ich bolo takmer 67 000.

Viac než 100 tornád

Sobotňajšie nepriaznivé počasie prišlo menej ako 36 hodín po tom, čo v piatok viac ako 100 tornád zrovnalo so zemou domy a budovy v šiestich štátoch amerického Stredozápadu. Najviac zasiahnuté boli štáty Nebraska a Iowa.

Ničivý vír zdevastoval predmestie Omaha v štáte Nebraska a poškodilo stovky domov. Po tornáde ostala hotová spúšť. 

Na predmestí Lincolnu v Nebraske tornádo strhlo strechy domov a prekročilo časť diaľnice I-80. Niekoľko vozňov vlaku sa podľa hovorcu železníc vykoľajilo neďaleko Waverly po tom, čo ho zasiahlo taktiež tornádo. Lincoln sa rozozvučali aj núdzové sirény a ľudia utekali, kade mohli, pred ničivým vírom. 

Letisko Eppley v Omahe, najväčšie v regióne, bolo nakrátko uzavreté. Spustošená bola aj oblasť Elkhorn v štáte Nebraska, kde silné tornádo za sebou zanechalo sploštené domy.

Záchranári v tejto oblasti zachraňovali ľudí spod trosiek, pričom bolo 5 zranených ľudí, oznámili miestne úrady na tlačovej konferencii.

 

Úrady medzičasom vydali varovania pred bleskovými povodňami a nepriaznivým počasím, ktoré platia na nedeľu pre vybrané časti štátov Oklahoma, Kansas, Missouri, Arkansas a Texas. Varovanie sa týka oblastí, kde žije zhruba 27 miliónov ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd