VIDEO: Sopka Ruang naďalej chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola

VIDEO: Sopka Ruang naďalej chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola
Dominik Cenkner

Indonézska sopka Mount Ruang v stredu vychrlila ďalšie horúce oblaky dymu a popola po utorkovej erupcii, pre ktorú zostali zatvorené školy a letiská. Informuje o tom TASR.

Indonézska geologická agentúra vyzvala ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň 7 kilometrov od kráteru sopky. Varovala tiež ľudí na neďalekom ostrove Tagulandang pred cunami, ak sa časť sopky zrúti do mora.

Video, ktoré zverejnila Národná pátracia a záchranná agentúra, ukazuje evakuáciu asi stovky dedinčanov z ostrova Tagulandang na námornej lodi. Stovky ďalších čakali v prístave na evakuáciu.

 

Hovorca agentúry Abdul Muhari uviedol, že 11 000 až 12 000 ľudí žijúcich v 7-kilometrovej nebezpečnej zóne bude prevezených do vládnych prístreškov. Utorková erupcia zatemnila oblohu a posypala niekoľko dedín popolom, štrkom a kameňmi. Neboli hlásené žiadne obete.

Častá vulkanická aktivita

Sopka Ruang vybuchla naposledy 17. apríla. Úrady vtedy evakuovali viac ako 11 000 ľudí.

Seizmická a vulkanická aktivita je v Indonézii pomerne častá. Súostrovie leží na tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.

 

Tento kruh sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu. Ruang s nadmorskou výškou 725 metrov patrí medzi približne 130 aktívnych sopiek v Indonézii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd