Sopka Ruang opäť veľkolepo vybuchla. Z krátera padali kamene, hrozí zrútenie časti vulkánu

Veronika Salayová

Indonézska sopka Ruang dnes opäť vybuchla a do vzduchu vychrlila obrovský stĺp sopečného plynu a popola. Ide o druhú takúto silnú erupciu za posledné dva týždne. Oblasť je pod najvyšším stupňom varovania pred erupciou.

Indonézska sopka na ostrove Ruang opäť dnes vybuchla a vychrlila lávu a množstvo sopečného prachu do ovzdušia. Ide o ďalší zo série výbuchov, ktoré boli na tejto sopke pozorované od polovice apríla.

Hoci od poslednej erupcie už uplynul nejaký čas a všetko nasvedčovalo tomu, že vulkán Ruang sa upokojil, dnes sopka opäť veľkolepo o sebe dala vedieť. Pod sopkou došlo aj k sérii seizmických otrasov.

Z krátera sa nečakane vyvalil dvojkilometrový stĺp lávy a začali padali kamene. Podľa vulkanológov hrozí, že časť krátera sa zrúti. Ak by sa časť sopky zrútila do mora, spôsobila by vlnu tsunami, ktorá by zrejme postihla aj okolité indonézske ostrovy. 

 

Uzavreli aj tamojšie letisko

Po erupcii zvýšilo Indonézske centrum pre vulkanológiu a zmiernenie geologického nebezpečenstva (PVMBG) stupeň sopečného varovania na najvyšší stupeň. Obyvateľom regiónu zakázali priblížiť sa k sopke na 6 kilometrov a odborníci im taktiež odporučili nosiť ochranné rúška, pretože jemný sopečný prach by sa mohol dostať do pľúc. 

Elektrická sieť v Tagulandang bola z bezpečnostných dôvodov vypnutá a bolo uzavreté aj neďaleké letisko v meste Manado.

Ostrov Ruang v provincii Severné Sulawesi je domovom viac ako 800 ľudí, z ktorých väčšina bola evakuovaná po predchádzajúcich erupciách. Niektorým ľuďom, ktorí predtým zostali na ostrove, nariadili dnes opäť urýchlenú evakuáciu.

 

Indonézia leží v tzv. Tichomorskom ohnivom kruhu, teda v oblasti s vysokou seizmickou aktivitou, kde sa stretáva mnoho tektonických platní. K zemetrasenia a výbuchom sopiek dochádza pomerne často. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd