VIDEO: V Česku zosadlo tornádo. Strhlo plechy zo striech

VIDEO: V Česku zosadlo tornádo. Strhlo plechy zo striech
Dominik Cenkner

Kým Slovensko sa dnes zaobišlo bez búrok, v susednom Česku sa nejaké predsa len vyskytli. Nebolo ich veľa, ale zosadnúť pri nich stihlo aj tornádo.

O tornáde v Českej republike informovali na sociálnej sieti neziskovej organizácie Czech Thunderstorm Research Association. Zosadlo po 20. hodine. 

„Tornádo sa pred niekoľkými desiatkami minút zrejme prehnalo v okolí Zvěřínku na Nymbursku. Podľa svedkov sú hlásené popadané plechy zo striech,“ píše sa v príspevku na sociálnej sieti.

Niekoľko minút po tejto správe skupina výskyt tornáda potvrdila. Pomohol im k tomu aj nasledujúci záber.

V Česku sú tornáda čoraz častejšie

Tento nebezpečný jav pri búrkach sa v susednej krajine vyskytuje čoraz častejšie. Len pred týždňom v nedeľu večer tam zosadlo tornádo, ktoré o dva dni na to potvrdili meteorológovia v spolupráci s vyššie spomenutou skupinou. 

Stalo sa tak pri obci Chlumec nad Cidlinou, severozápadne od Pardubíc. Už vtedy Český hydrometeorologický ústav uviedol, že ide o dôkaz toho, že slabé tornáda sa v krajine vyskytujú čoraz častejšie.

Posledný júlový víkend priniesol k našim susedom hneď niekoľko podozrivých udalostí. Tornádo tak preverujú aj neďaleko Liberca či mesta Trutnov.

Na Slovensku vyčíňali intenzívne zrážky

Ako sme spomenuli v úvode, Slovensko sa dnes zaobišlo bez búrok. Za to intenzívnym zrážkam sme sa nevyhli.

Hneď niekoľko zrážkomerných staníc za posledných 24. hodín nameralo viac ako 100 mm zrážok. Všetko sme pozorne sledovali v našom LIVE textovom prenose.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd