VIDEO: V Dolnom Rakúsku došlo k masívnemu zosuvu skál. Hrozivej tragédii zabránili opatrenia

Schrambach, Rakúsko Dominik Cenkner

Len pred pár dňami sme vás informovali o švajčiarskej obci, ktorú pre zosúvajúci svah museli evakuovať a tamojší obyvatelia sa domov už nikdy nevrátia. Podobné problémy majú aj v Rakúsku. Svah sa zosunul v mestečku neďaleko Viedne. Zrútenie môžete vidieť na videu.

Za posledných pár hodín zaznamenali v Rakúsku niekoľko prípadov, kedy sa skaly zosunuli k blízkosti obyvateľov. Stalo sa tak napr. v obci Niedervintl, kde sa obrovský balvan zastavil len pár metrov od materskej školy. 

Podobne sa stalo aj pri Schrambachu v Dolnom Rakúsku. S tamojším zosuvom skál sa však počítalo.  Aj preto naň boli pripravení. Pod svah umiestnili akoby obrovský bazén a stenu, ktorá padajúce skaly zachytila. 

Miesto navštívil geológ, ktorý oznámil, že evakuácia nie je potrebná a na prípadné zrútenie sa pripravovali, keď projektovali ochranné steny.

Problémy robia intenzívne zrážky

Zosuvy pôdy a skál sa dejú pre vytrvalé dažde, ktoré krajinu v uplynulých hodinách a dňoch zasiahli. Vyššie spomínané prípady pritom nie sú jediné, ktoré sa udiali. 

V piatok, krátko pred 11. hodinou, sa obrovský balvan zrútil aj na cestu spájajúcu Meran a Hafling. Ani v tomto prípade nedošlo k zraneniam či obetiam. 

Švajčiarsku obec musia vysťahovať

Asi 70 ľudí žijúcich v domoch pod skalou vo švajčiarskej obci Brienz sa muselo do piatku vysťahovať zo svojich domovov. Geológovia ich varovali pred masívnym zosuvom skál

Kantón Graubünder v stredu vydal varovanie, že s veľkou pravdepodobnosťou dedinu Brienz zasiahne obrovská masa skál. Spadnúť na dedinu môže aj 2 milióny kubických metrov skál. Stať by sa tak malo v najbližších dňoch.

Oblasť okamžite uzavreli a ľuďom nariadili rýchlu evakuáciu. Títo obyvatelia sa zrejme už do svojich domov nebudú môcť nikdy vrátiť, čo sa, samozrejme, nezaobišlo bez emócií.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd