VIDEO: Voda v Benátkach sa sfarbila do zelena. Už tušia, čo je za tým

Dominik Cenkner

Do benátskeho Veľkého kanála (Canal Grande) sa dostala záhadná tekutina, ktorá hlavnú vodnú cestu v meste na lagúne sfarbila na zeleno. Napriek tomu, že sa k činu zatiaľ nikto neprihlásil, v podozrení sú klimatickí aktivisti, informujú tlačové agentúry. Napríklad skupina Ultima Generazione (Posledná generácia) ale zodpovednosť za sfarbenie kanálu odmietla.

Ešte v nedeľu ráno voda v blízkosti mosta Ponte di Rialto náhle žiarila na zeleno. Talianski hasiči uviedli, že v spolupráci s agentúrou na ochranu životného prostredia Arpa odobrali vzorky na rozbor.

Večer už sú známe aj prvé zistenia. Ukázalo sa, že ide o "stopovaciu látku", t. j. kvapalinu, ktorá sa zvyčajne používa pri úniku vody, aby sa zistila jej cesta. 

Benátsky prefekt zvolal mimoriadnu schôdzku s políciou, ktorá má incident vyšetriť. Podľa talianskych médií úrady nepredpokladajú, že by bola tekutina nebezpečná.

K podobnému incidentu došlo aj desiatky rokov dozadu

Niektorí Benátčania pripomínajú rok 1968, kedy argentínsky umelec Nicolás Garcia Uriburu vodu v centrálnom kanáli tiež zafarbil dozelena. Upozorniť chcel na jej znečistenie.

V poslednej dobe na seba podobnými akciami upozorňujú klimatickí aktivisti. Preto sa mnohí domnievajú, že majú prsty aj v dnešnom netradičnom sfarbení vody v Canal Grande.

Minulý týždeň členovia skupiny Ultima Generazione sfarbili do čierna vodu v známej rímskej Fontana di Trevi. Zodpovednosť za nedeľné sfarbenie kanála v Benátkach ale podľa denníka La Repubblica zástupcovia tejto ekologickej skupiny odmietli.

V nedeľu sa v Benátkach konalo tradičné podujatie „regata Vogalonga“, na ktorej sa zúčastňujú veslice, kanoe a gondoly. Akcia sa zrodila v roku 1974 ako protest proti motorovým člnom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd