Vietor vyvrátil na Slovensku stovky stromov. Pozrite si škody na FOTO

Veronika Salayová

Víchrica Khursu od pondelka spôsobila na našom území mnoho škôd, našťastie iba materiálnych. Naprieč celým Slovenskom bolo vyvrátených stovky stromov, ale „odniesol“ si to aj záhradný nábytok, strecha či kontajnery. 

Po veľmi teplých dňoch počas minulého týždňa prišiel výrazný zvrat v počasí, ktorý priniesla víchrica s pomenovaním Khursu. V pondelok sa v priebehu dňa náhle ochladilo, miestami aj o takmer 10 °C v priebehu pár hodín, začalo snežiť a výrazne fúkať.

Vietor najmä v poobedňajších hodinár rýchlo naberal na sile a začal spôsobovať prvé škody. Na našom území bolo v dôsledku silného vetra zaznamenaných mnoho škôd. Prevažne išlo o množstvo vyvrátených stromov a polámaných konárov, ktoré bránili v plynulej cestnej premávke.

Úsmevná kuriozita na východe

Hasiči mali azda najviac práce na východe Slovenska, kde vietor vyčíňal hlavne vo večerných až nočných hodinách. Maximálne nárazy vetra dosiahli v Košiciach 90,1 km/h a v Prešove 93,7 km/h, čo sa podpísalo pod početné škody. 

V Košiciach sa v dôsledku vetra stala aj malá úsmevná kuriozita, keď sa detská trampolína ocitla uprostred vozovky. Okrem toho vietor strhol aj strechu jedného z historických vozňov v Detskej železnice Košice v Čermeli.

„Poryvom silného vetra v Čermeli padol za obeť jeden z obľúbených letných historických vozňov. Skorodované klince, ktoré držali plechový plášť strechy, povolili a spolu s plechom vytrhali aj časť podhľadovej výdrevy,“ uvádza občianske združenie na sociálnej sieti. 

Mimoriadne silný vietor fúkal počas noci aj v Telgárte, kde vietor v nárazoch dosiahol až silu orkánu s maximálnou rýchlosťou až 126 km/h. 

V tejto oblasti mohlo ísť aj o padavý vietor, čo je veľmi nebezpečný jav. Vietor okrem iného v obci strhol celú strechu jedného z tamojších hotelov. Celý incident sa, našťastie, zaobišiel bez zranení.

Silný vietor včera zasiahol aj Šaľu, kde spôsobil v meste škody. „Nadpriemerná a nezvyčajná sila vetra, netypická pre náš región, poškodila bytovku na Kráľovskej ulici i strechu na budove krízového centra,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.

Vietor bude na našom území v poobedňajších až večerných hodinách ustávať a celá situácia ohľadom vetra sa tak konečne upokojí.

Pozrite si galériu škôd, ktoré vietor stihol zatiaľ na našom území napáchať. Škôd je viac ako dosť...

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd