Vonku je teplo ako v apríli! Teploty sa šplhajú poriadne vysoko

Vonku je teplo ako v apríli! Teploty sa šplhajú poriadne vysoko
Zuzana Macháčová

Posledný zimný miesiac prináša na Slovensko nezvyčajné počasie. Oteplenie, ktoré panuje na našom území posledné dni prináša teploty typické pre mesiac apríl. 

Aktuálne na našom území panuje veľmi netypické a extrémne počasie. Posledný zimný mesiac prináša jarné hodnoty na teplomeroch. 

Nad Európou sú dva tlakové útvary, a to tlaková výš nad Stredozemným morom a tlaková níž nad severnou Európou. Medzi nimi k nám v silnom západnom prúdení preniká veľmi teplý, morský vzduch. Z tohto dôvodu dnešné teploty pokorili hranicu +17 °C. 

Aprílové počasie vo februári

Na meteorologickej stanici v Hurbanove dosiahla dnes teplota o 13:00 hod. až +17,6 °C. V tom isto čase bolo veľmi teplo aj na staniciach v Žihárci + 16,6 °C, v Gabčíkove +15,8 °C a v Ratkovej +15,5 °C. Amatérska stanica v Bratislave zaznamenala teplotu +16,9 °C. Takéto teplé počasie je typické pre mesiac apríl, ako môžete vidieť aj na uvedenom grafe. 

Priemerná teplota vzduchu v roku 2024
Priemerná teplota vzduchu v roku 2024, zdroj: SHMU

Takéto teploty nie sú na súčasnú ročnú dobu bežné. Ak by sme ich mali porovnať s dlhodobým normálom, tak aktuálne teploty sú o 10 °C vyššie, ako je na začiatok februára bežné.

 

Aj nočné minimá sú veľmi extrémne pre toto ročné obdobie. Teplota počas uplynulej o 1:00 hod. dosiahla na juhozápade našej krajiny +12 °C. 

Teplo aj u našich susedov

Nie len u nás, ale aj u našich južných susedov v Maďarsku zaznamenali počas včerajšieho dňa teploty až na úrovni +20 °C. Dokonca dnes teplomery v Šoprone ukazovali takmer +21 °C. Veľmi teplé počasie prevláda aj v susednom Rakúsku, či v Česku.

Takýto teplý charakter počasia bude na našom území prevládať aj nasledujúce dni, a to minimálne do konca tohto týždňa. Ešte bude dokonca aj teplejšie.

 

V strede týždňa by sa v najteplejších regiónoch Slovenska mohla teplota pohybovať až okolo +17 °C. Ak vás zaujíma kedy sa na naše územie opäť vráti zima, tak všetky podrobné informácie sa dočítate v tomto článku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd