VYHLIADKA na august: Takéto počasie nás čaká počas najhorúcejšieho mesiaca v roku

VYHLIADKA na august: Takéto počasie nás čaká počas najhorúcejšieho mesiaca v roku
Veronika Salayová

Leto je v plnom prúde a ešte máme pred sebou jeden z najhorúcejších mesiacov v roku. Aká je vyhliadka počasia na august? Prezradíme vám v tomto príspevku.

Letné prázdniny začali a v týchto dňoch zažívame doteraz najväčšie horúčavy na Slovensku − teploty sa budú v najteplejších lokalitách šplhať až k +37 °C. Nasledujúci mesiac však sľubuje takisto veľmi horúce počasie a je pravdepodobné, že bude ešte teplejšie. A ako to bude so zrážkami? Tu je aktuálna vyhliadka! 

August bude poriadne horúci

Tých, ktorí majú radi horúčavy, potešíme a tých, ktorí vysoké teploty priam neznášajú, musíme sklamať − august bude nadpriemerne teplý. August je vo všeobecnosti jeden z najteplejších mesiacov v roku a považuje sa za vrchol leta. 

Nové vyhliadky na august naznačujú, že tento letný mesiac bude teplejší oproti dlhodobému priemeru. Priemerná najvyššia teplota na Slovensku v mesiaci august je +27,2 °C a odchýlka by sa mohla pohybovať od 1 do 1,5 °C nad priemerom. Na Záhorí a na Považí by dokonca mohlo byť v priemere až o 2 °C teplejšie!

Predbežne to podľa ECMWF vyzerá tak, že aj september bude nadpriemerne teplý a v západnej polovici by sa odchýlky od dlhodobého normálu mohli pohybovať na úrovni 2 °C.

Vyhliadka ohľadom zrážok

Čo sa týka zrážok, august by mal byt zrážkovo normálny − priemerné zrážky počas augusta sú 52,4 mm. O niečo suchšie by mohlo byť len na severozápade Slovenska. Nadpriemerné zrážky sa na našom území v auguste neočakávajú. 

Podľa ECMWF sa očakáva aj o niečo menej veterné počasie, keďže odchýlka rýchlosti vetra od normálu je na úrovni 1 m/s. Nejde však o veľký rozdiel, takže táto anomália je viac-menej zanedbateľná.

Ak plánujete v auguste dovolenku na Slovensku, tak vedzte, že tento mesiac sľubuje horúce počasie s priemernými zrážkami. Treba však mať na pamäti, že počasie v ten-ktorý deň sa môže líšiť od tejto prognózy, keďže táto mesačná predpoveď je zhotovená na základe priemerných hodnôt.  

V prílohe nájdete jednotlivé mapy mesačných predpovedí na august ohľadom teploty, zrážok a vetra v Európe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd